Akinek nem inge, ne vegye magára, de sokan kezdhetnek felöltözni…

 

Vállalkozásunk gyakorlása során olykor előfordulhat, hogy valamely bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségünknek nem teszünk eleget. Nem valamiféle csalási, vagy eltitkolási szándékkal, hanem ismerethiány okán. Az adótörvényeket, és annak változásait követni ma már a szakembereknek is nagy kihívás. (Az adózás rendjéről szóló törvény közel 350 oldalon több mint 70 ezer szóból áll. És akkor csak egy jogszabályt ragadtunk ki a több ezerből, amelyek munkánkat, vállalkozásunkat, végső soron életünket szabályozzák…)

 

Szóval a jogszabálykövető vállalkozó is tévedhet, mulaszthat. A hatóság pedig ma már nem büntet (azonnal), hanem felhívja a figyelmet a mulasztásra. Többek között erre szolgál az ún. „támogató eljárás”

 

A 2017. évi CL. Törvény az adózás rendjéről:

„139. § [Támogató eljárás]

(1) Az adóhatóság a támogató eljárás keretében

  1. a) az adózót felhívja önellenőrzésre, illetve
  2. b) kapcsolatfelvételt kezdeményez az adózóval, amelynek célja a feltárt hibák, hiányosságok orvoslása az adóhatóság szakmai támogatásával.

(2) A támogató eljárásban való részvétel önkéntes, az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt szankcionálásnak nincs helye.

(3) Az (1) bekezdés szerinti eljárást az adóhatóság jegyzőkönyvvel zárja le. A jegyzőkönyvben fel kell tüntetni a kockázatelemzési eljárásban feltárt hibákat, hiányosságokat, az azok orvoslása érdekében tett intézkedéseket és a támogató eljárás eredményességét vagy eredménytelenségét.

(4) A támogató eljárás eredménytelensége esetén az adóhatóság elrendelheti az adózó ellenőrzését.”

 

 

Amennyiben tehát a feltárt hiányosságokat pótoljuk, az elmaradt közterheket megfizetjük, a hatóság nem szankcionál. Az már aztán rajtunk múlik, hogy az eljárás során megismert szabályokhoz a jövőben is alkalmazkodjunk…

-oli-