Kell, vagy nem?

 

Időnként felmerül a kérdés, hogy az egyéni vállalkozóknak, ezen belül a katás egyéni vállalkozónak szükséges-e külön vállalkozói folyószámlát nyitnia, vagy használható a lakossági folyószámla, továbbá hogy szükséges-e ezeket a számlakivonatokat megőrizni?

A vonatkozó törvény (2017 évi CL törvény az adózás rendjéről -114§) meghatározza azon személyek, illetve szervezetek körét, amelyek pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek. E szerint a belföldi jogi személyek és ezeken túl az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak kell pénzforgalmi számlát nyitniuk. Beleértendő azoknak az egyéni vállalkozóknak a köre, akik bár alanyi áfamentesek, de közösségen belüli szolgáltatás miatt „fordított áfa” fizetési kötelezettségük van.

Az egyéni vállalkozók nem jogi személyek, továbbá áfafizetésre sem kötelezettek, legalábbis amíg alanyi áfamentes státuszukat megtartják, ezért vállalkozói bankszámlanyitásra nem kötelezettek.
Számlázás esetén tehát használható a lakossági folyószámla is.

Mindazonáltal célszerű, hogy az egyéni vállalkozó külön számlát használjon a vállalkozói bevételek és kifizetések nyilvántartására.

A katatörvény szó szerint nem írja elő, hogy a bankszámlakivonatot mellékelni kellene a bevételi nyilvántartáshoz vagy meg kellene őrizni. Ugyanakkor alapvetően javasolt, hogy a vállalkozás csatolja adminisztrációjához a pénzforgalmat igazoló bankkivonatot is, mert az adózás rendjéről szóló törvény a nyilvántartás vezetésével kapcsolatban előírja, hogy annak egyrészt alkalmasnak kell lennie az adó és az adóalap megállapítására, másrészt a jogszabályban előírt bizonylatokon kell alapulnia.

Végül pedig a nyilvántartásnak olyannak kell lennie, hogy esetleges ellenőrzés során abban könnyedén nyomon követhetőek legyenek a vállalkozás pénzmozgásai.

A fenti feltételeknek akkor felel meg leginkább a vállalkozó, ha a bevétel megszerzésének alapjául szolgáló bankkivonat könnyen visszakereshető. Ennek megfelelően a bankkivonatok elévülési időn belüli megőrzése – akár papír, akár elektronikus alapon – a vállalkozóra háruló feladat.

-oli-