Ha egy vállalkozó kilép a katából és átalányadózóként folytatja, néhány hónap múlva levelet fog kapni az adóhatóságtól, amiben egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére szólítják fel.

 

Ezt a járulékot – melynek jelenlegi összege havi 8.400 forint – azoknak kell fizetniük, akik más módon nem biztosítottak. Ilyen eset lehet, amikor valaki – főfoglalkozású vállalkozóként – szünetelteti vállalkozását. A szüneteltetés időtartama alatt az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése teljes körű egészségügyi ellátásra jogosítja a táppénz kivételével.

A nem szünetelő, csak katából átalányadózásba átlépett főfoglalkozású vállalkozókat tehát nem terheli ez a járulék. Kell viszont legalább a minimálbér után szociális hozzájárulási adót és társadalombiztosítási járulékot fizetniük – havi rendszerességgel. Ezekről havonta járulékbevallást is kell küldeni. Hiába azonban a bevallások beküldése, hiába a határidőre történő járulékfizetés, valami miatt az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség továbbra is „ketyeg”.

Az adóhatóság ügyviteli, nyilvántartási rendszerének logikája miatt (nevezhetjük hibának vagy hiányosságnak is) ezek a vállalkozók egyszerűen eltűnnek az adóhatóság látóköréből. Katásként biztosítottak voltak, de megszűntették kata szerinti adózásukat. Ezt az adóhatóság a bejelentés alapján észleli, és megszünteti a biztosítást. Azt azonban valamely oknál fogva már nem észleli, hogy egyidejűleg átalányadózó lett a vállalkozó, rendben fizeti járulékait és bevallásokat is küld (bár az adószámlán megjeleníti ezek tényét).

Ezt a problémát egy újabb nyomtatvány kitöltésével orvosolhatjuk. A 22T1041 jelű nyomtatványon „bejelentkezünk” vállalkozónak. A hivatal e dokumentum feldolgozása után, – ami esetenként 30 napot is igénybe vehet -, törli a korábban előírt egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget. Azért néhány hét után érdemes ezt ellenőrizni adószámlánkon.

Nyugdíj melletti vállalkozóknak nem kell bíbelődniük e nyomtatvány kitöltésével, számukra az egészségbiztosítás alanyi jogon jár.

-oli-