Sok vállalkozó kap mostanában értesítést az ügyfélkapus tárhelyére kamarai díjakról. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni!

 

2022-től a kamarai regisztrációs díjakat már nem a helyileg illetékes kamarába, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába kell fizetni. A díj mértéke 5.000 forint évente, arányosítani, megosztani nem lehet (extrém esetben egyetlen napi vállalkozói jogviszony esetén is egész évet kell fizetni…). A kamarai regisztrációs díj fizetése kötelező, határideje minden év március 31-e, és arról értesítést, befizetéséhez csekket nem küldenek.

Az elmulasztott befizetésről azonban már küldenek tájékoztatót, ezek érkeznek mostanában a vállalkozók ügyfélkapujára. A tájékoztató, vagy inkább fizetési felszólítás az előző évek elmaradásait (ötezer forinttól akár huszonötezer forintig terjedő összegről) is tartalmazza, de azokat is az MKIK részére kell megfizetni, ők továbbítják a helyi kamarákhoz.

Sokszor foglalkoztunk már azzal a témával, hogy az ügyfélkapura érkező dokumentumokat nem szabad figyelmen kívül hagyni. Lehet, hogy csak egy általános tájékoztatót küldenek, de legtöbbször intézkedést igénylő felszólítás, határozat érkezik, amivel dolog van.

Mint ezúttal is.

Az ügyfélkapura, ill. a tárhelyre  érkező dokumentumokról minden esetben email értesítés érkezik, megnevezve benne az ügy témakörét. A kamarai díjakról szóló fizetési felszólítás esetében a következőt láthatjuk: „Átvételi értesítő Feladó: MKIKKNYR, Dokumentum: knyrertesites

A levélben megtalálható a számlaszám is, amire utalni kell, továbbá egy link, amire rákattintva bankkártyával rendezhetjük a tartozást.

A közlemény rovatba minden esetben a vállalkozói adószámot kell írni.

A kamarai díj fizetésének elmaradása egy idő után NAV tartozássá minősül át, késedelmi pótlékkal, esetleg bírsággal is sújtható, és behajtható, végrehajtható. Ne várjuk ezt meg!

-oli-