Ha túlléptük a minimálbért

 

A nem kata szerint adózó főállású vállalkozók járulékai a mindenkori minimálbérhez kötődnek (nyugdíj melletti átalányadósoknak nincs járulékfizetési kötelezettségük). Legyen az adott havi bevétel bármilyen alacsony, akár nulla is, a minimálbérhez fűződő járulékokat a főállásúaknak mindenképpen meg kell fizetni.

Néhány éve ráadásul még bizonyos szorzókat is kell alkalmazni a számítás során. A szociális hozzájárulási adó alapját 112,5 százalékkal kell figyelembe venni. A társadalombiztosítási járulékban nincs szorzó, annak alapja a minimálbér.

A fizetendő összegek aktuális mértéke honlapunk „közérdekű információk” menüpontjában megtalálható.

Főállású taxis vállalkozók esetén a bevétel 20 százaléka a jövedelem, 80 százaléka a vélelmezett költség. Ennek alapján a havi fizetendő járulék nem változik egészen egymillió forint bevételig. Aminek a 20 százaléka 200.000 forint, vagyis éppen a minimálbér.

 

Mi történik azonban, ha túllépjük ezt a bevételt?

Ami a jelenlegi tarifával bizony könnyen előfordulhat. Nos, egymillió forint bevételt meghaladva elkezd emelkedni a TB járulékunk. Ilyenkor a havi járulékbevallásba már nem a minimálbér, hanem a ténylegesen számított összeg kerül. Ezt nem kompenzálhatjuk a következő havi esetlegesen alacsonyabb bevétellel, hiszen legalább a minimálbér után mindenképpen fizetni kell.

 

A következő „lépcsőfok” az 1.125.000 forint bevétel túllépése. Ennek 20 százaléka 225.000 forint, vagyis éppen az az összeg, amelynek alapján a szociális hozzájárulási adót fizetni kell. Ha ezt túllépjük, már nemcsak a nyugdíjjárulék, hanem a szociális hozzájárulási adó fizetendő összege is emelkedik. A bevallásba ez esetben is a ténylegesen számított összeget kell írni.

A járulékok esetében – mint fentebb említettük – nem alkalmazható a kompenzáció elve, tehát nem lehet egy esetlegesen gyengébb hónapban a minimálbér és szorzói által meghatározott jövedelemnél kevesebbet figyelembe venni. Ugyanakkor, ha magasabb összeg után fizetünk TB járulékot, akkor ez a későbbiekben az esetleges táppénz, és a nyugdíj összegébe is beszámít. A szociális hozzájárulási adóról sajnos nem tudunk ilyen kedvezően nyilatkozni…

És akkor mégegyszer a havi bevételi határok, melyek felett a bevallandó és fizetendő járulék emelkedni fog:

 

            Társadalombiztosítási járulék:  1.000.000 Ft felett

            Szociális hozzájárulási adó:   1.125.000 Ft felett

 

Miután a legkisebb fizetendő járulékok összege a minimálbérhez kötődik, vélhetően 2023-ban emelkedni fog.

Az alanyi mentes ÁFA-határ esetében is ebben bízunk…

 

-oli-