Mi a teendő?

 

Szeptember hónap folyamán három fontos határidővel kellett foglalkoznunk. De mi van, ha elmulasztottuk?

 

Szeptember 15.

A helyi adók befizetésének határideje (iparűzési adó, gépjárműadó, stb.). Ennek elmulasztása esetén nincs más teendőnk, mint hogy a hátralékot mielőbb befizessük. Ennek megkönnyítése érdekében például a Fővárosi Önkormányzat elküldte az érintettek tárhelyére az aktuális iparűzési adó számlájukat. Érdemes igyekezni a befizetéssel, mert a jegybanki alapkamat legutóbbi emelése óta a késedelmi pótlék is drasztikusan megemelkedett; jelenleg évi 18 százalék. Így például egy 100 ezres tartozás után már közel ötven forint kamat keletkezik, mégpedig naponta!

Szeptember 25.

A kata-adózásról szóló rendelet változása miatt minden „régi kata” automatikusan megszűnt augusztus 31.-én. Azoknak, akik továbbra is katások kívántak maradni, vagyis belépni az „új katába”, – és a feltételeknek is megfeleltek -, szeptember 25.-ig kellett erről nyilatkozniuk. Ez esetben kata-alanyiságuk szeptember elsején lépett életbe, vagyis folyamatos. A határidő azonban jogvesztő, aki elmulasztotta a bejelentést, az szeptember elsejei hatállyal már nem választhatja az „új katát”.

 

Szeptember 30.

Az „új kata” bevezetése miatt a jogszabály úgy rendelkezik, hogy minden katásnak évközi bevallást kell küldenie a „régi katáról”, tehát a 2022 január 1 és augusztus 31. közötti időszakban elért bevételéről. Ez a rendelkezés mindenkire vonatkozik, tehát nem csak azokra, akik a katáról más adózási formára váltottak, hanem azokra is, akik katában maradtak, vagyis bejelentkeztek az „új katára”.

A bevallásra, ill. adatszolgáltatásra rendkívül szűk határidőt szabott meg a jogalkotó, borítékolható volt tehát, hogy nem mindenki tud megbirkózni vele.

A könyvelők ezért – egyesületükön keresztül – kérelemmel fordultak az illetékesekhez a határidő meghosszabbítása, vagy legalább is az azonnali bírságolás elkerülése érdekében, és ez utóbbira ígéretet is kaptak.

A teendő tehát: az elmulasztott évközi kata bevallás mielőbbi pótlása, lehetőleg még a hivatal felszólítása előtt.

-oli-