nyilatkozni

Újabb információk

 

Sokan váltanak mostanában az eddigi kata adózásukról átalányadózásra. Némelyek azért, mert már nem alkalmazhatják az új katát (nyugdíjas, másodos), mások pedig a magasabb ellátási járadékok (nyugdíj, táppénz) reményében. Bejelentést azonban mindenkinek kell tennie. Esetleg többet is.

Ha egy főállású egyéni vállalkozó átalányadózásra tér át, akkor a 22T101E nyomtatványon jelenti be ezirányú szándékát. Az adminisztrációt azonban ezzel még nem tudta le, be kell küldenie a 22T1041-es nyomtatványt is, amin „bejelentkezik” vállalkozóként. Ez az úgynevezett „biztosítotti bejelentés”. Eddig mint főfoglalkozású katás egyéni vállalkozó volt biztosított, ezután főfoglalkozású átalányadózóként lesz az (hogy ezt az adóhatóság miért nem tudja belső nyilvántartásában átvezetni, az meghaladja az én értelmem határait…).

 

Fontos információ, hogy ha az új kata szerinti adóalanyiság választására nem jogosult vagy azt nem választó, 2022. augusztus 31-én a régi katát alkalmazó egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-jétől az átalányadózást választja, akkor is jogosult az átalányadózás alkalmazására, ha a régi kata alanyiságát megelőzően átalányadózó volt és az átalányadózás megszűnésének (megszüntetésének) évét követően még nem telt el négy adóév.

Addig alkalmazhatja az átalányadózást, amíg 2022. augusztus 31-ét követően a 2022. évben megszerzett vállalkozói bevétele nem haladja meg az átalányadózás alkalmazására vonatkozó bevételi értékhatár harmadát, vagyis 8 millió forintot. Nem valószínű, hogy taxis vállalkozókat érintené ez a szabály, vagy csak nagyon extrém esetben, hiszen egyébként is az évi 12 milliós határra vigyázunk (de arra nagyon!).

 

A tevékenységét szüneteltető katás egyéni vállalkozónak is van bejelentési kötelezettsége!  

 

A vállalkozó az átalányadózás választását 2022. október 31-éig jelentheti be, akkor is, ha a bejelentés időpontjában a tevékenységét szünetelteti. Ha az átalányadózást nem jelenti be, akkor a vállalkozói jövedelem szerinti adózás szabályait kell alkalmaznia 2022. szeptember 1-jétől.

A katás vállalkozók az átalányadózásra való bejelentkezést a 22T101E nyomtatvány A02-es lap 13. pont alsó sorában lévő négyzet beikszelésével tehetik meg utólag is, egészen október 31.-ig. A határidő jogvesztő, aki eddig az időpontig nem nyilatkozik, annak a vállalkozói jövedelem szerinti adózás szabályait kell alkalmaznia 2022. szeptember 1-jétől, illetve ha szünetel, akkor az újra aktiválástól.

-oli-

DD.