Újabb teendő!

 

A „régi” kata 2022. augusztus 31.-vel mindenki számára megszűnik. Aki ebben az adózási formában szeretné folytatni tevékenységét (és meg is felel a feltételeknek), annak be kell jelentkeznie az „új” katába. Az adóhatósághoz történt bejelentkezés mellett a helyi önkormányzatoknál (Budapesten a Fővárosi Önkormányzatnál) is van teendő!

 

Sajnálatos tapasztalat, hogy a vállalkozók jelentős része az ügyfélkapus tárhelyre érkező üzeneteket nem veszi komolyan, néha el sem olvassa. Pedig vannak olyan ügyek, amikor egy üzenet, határozat, értesítés esetleges figyelmen kívül hagyása komoly anyagi hátrányt is okozhat. Ilyen lehet az a napokban érkezett értesítés is, amelyet a fővárosba dolgozó taxisok kaptak ügyfélkapus tárhelyükre. E tájékoztató szerint az ún. „egyszerűsített adóalap”, vagyis az évi 50 ezer forint (jelenleg kedvezményes 25 ezer forint) szerinti fizetési lehetőség augusztus 31.-vel lezárult. Az éves fizetendő összeget az önkormányzat ennek megfelelően lefelé korrigálta.

 

Amennyiben az adózó az „új” katában is alkalmazni kívánja ezt az egyszerűsített iparűzési adó fizetési módot, azt változásbejelentő lapon jeleznie kell!

Határideje az „új” kata törvény hatálya alá kerülést követő 45. nap.

 

A bejelentés elmulasztása esetén a vállalkozó iparűzési adó tekintetében a normál adózási formába kerül, vagyis bevételéből az anyagköltség levonása után maradó adóalap szerint adózik. Az adó általános mértéke 2% (jelenleg még a kedvezményes 1% érvényesül).

Az egyszerűsített adóalap szerinti adózás választása a fővárosnál a 2021-01 számú űrlap benyújtásával történik. Határideje október 15-e.

-oli-