Részletszabályok

 

Tegnapi írásunkban említettük, hogy az új kata-törvény szerint kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják ezt az adózási módot, nekik is újra be kell jelentkezniük (az erre a célra szolgáló nyomtatvány megjelenése augusztus 15-én várható)

Az új kata-törvényben jelentősebb változás nincsen (leszámítva azt, hogy ki választhatja), mégis vannak olyan pontjai, amelyek említést érdemelnek.

 

Korábban, ha valaki katás vállalkozóként talált magának egy megfelelő alkalmazotti főállást, egy egyszerű bejelentéssel elintézhette, hogy vállalkozása munkaviszony melletti, ún. „másodfoglalkoztatás” legyen. Aztán, ha mégsem felelt meg a munkahely, egy másik bejelentéssel visszaválthatott főállású vállalkozóvá. Az új kata-törvény szerint ezt majd nem teheti meg, hiszen munkaviszony mellett nem lehet katás. Ilyenkor ki kell lépnie a katából, és másik adózási formát kell választania; katába visszatérni csak a kilépés éve, plusz egy teljes adóév eltelte után lehet.

Említést érdemel a törvénynek az a pontja, amely a lakásbérbeadásról szól:

„Nem választhatja az adóalanyiságot az az egyéni vállalkozó, aki az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett.”

 

A törvénynek ez a pontja arra vonatkozik, aki vállalkozási formában, üzletszerűen ingatlan bérbeadásával foglalkozik. Ugyanakkor nem tiltja meg azt, hogy a vállalkozó, magánszemélyként bérbeadja saját ingatlanát, lakását. Ebben az esetben a bérbeadásból származó bevétel nem a vállalkozás bevétele, hanem a magánszemély személyi jövedelemadó köteles jövedelme.

Nem változtak azok az esetek, amikor az adóhatóság megszűnteti a kisadózói státuszt:

  • Számla- vagy nyugtaadás elmulasztása miatt kiszabott mulasztási bírság esetén
  • Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt kiszabott mulasztási bírság esetén
  • A naptári év utolsó napján fennálló 100 ezer forintot meghaladó adótartozás esetén

Az utóbbi pontnál a határozat véglegessé válásáig még van lehetőség az adótartozást pótolni.

Nem változott a fizetendő kata összege, az továbbra is havi 50 ezer forint, megszűnt viszont az emelt, 75 ezer forintos havi adó fizetésének lehetősége. 

A megszűnés és újraválasztás lehetősége is azonos az eddigiekkel:

„Az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra az adóalanyiság ismételten nem választható.”

 -oli-