Lejáró engedélyek

 

A taxi tevékenységi engedély 5 éves időtartamra szól. Szintén 5 évre szól az arcképes taxivezetői igazolvány. Ezek az engedélyek jelentős számban éppen ezen a nyáron és ősszel járnak le. Célszerű ellenőrizni a lejárati dátumot mindkét okmányon.

A vállalkozásunkat szabályozó kormányrendelet az engedélyekre öt éves határt szab meg. Ezen az öt éven belül csak a fővárosi (és egyes vidéki városok) drosztengedélyeit kell évente érvényesíteni. A vállalkozó hajlamos megfeledkezni a határidőkről, különösen úgy, hogy előzetesen semmi figyelmeztetést nem kap erről. Vannak olyan kollégáink, akiknek engedélyei már idén február-márciusban lejártak, és csak most, egy önkormányzati ellenőrzés során szembesültek ezzel.

Az engedélyek megújításához a következők szükségesek:

  • A taxivezetői igazolvány érvényesítéséhez egy tanfolyamon kell részt venni, és tudásunkról vizsgán számot adni. ( erre előre be kell jelentkezni, időpontot foglalni és viszgázni, ez pedig akár heteket, hónapokat is jelenthet)
  • A taxi Tevékenységi engedély érvényesítéséhez adóigazolásokat kell beszereznünk a NAV-tól és a székhely szerinti önkormányzattól (Budapestieknek a kerületi önkormányzattól). Budapesten taxizóknak ezen felül a Fővárosi Önkormányzat adóigazolását is meg kell kérniük.

Mivel a lejáró engedélyek száma éppen ebben az időszakban a legtöbb, az ügyintézéshez is több időre van szükség. Tanfolyami időpontot legtöbb helyen a jelentkezéstől számított 2-4 héten belül tud biztosítani az oktatási szerv. A vizsga ideje további napokkal-hetekkel később van, arról nem is beszélve, hogy elég magas a bukási arány. Ilyenkor ugyan lehetőség van pótvizsgára, de azzal is telik az idő. Sikeres vizsga esetén a vizsgabizonyítványra további heteket várni kell (mondjuk ennek okát nem értem…)

 

Érdemes tehát akár 2-3 hónappal a taxivezetői engedély lejárta előtt jelentkezni valamelyik tanfolyamra.

 

A taxi Tevékenységi Engedély megújításához a fentebb részletezett adóigazolásokra és erkölcsi bizonyítványra is szükség van. Ez utóbbi 90 napig, míg az igazolások 30 napig érvényesek. Tapasztalataim szerint a kollégák nagy része az utolsó pillanatra hagyja ezek beszerzését, ami nem célszerű. Lehetnek ugyanis itt is hátráltató tényezők.

Az egyik az adótartozás.

Szinte senki nincs, aki mindhárom hatóságnál (NAV, főváros, kerület v. település) „nullás” lenne. Miután például a késedelmi pótlék számítása napi, már egy-két hét késedelem is okozhat adóhátralékot. Ez rendszerint az önkormányzatoknál jelentkezik (van ahol csak 50-100 forint a hátralék), mégis igen eltérően bírálják el a pótléktartozást. Egyes önkormányzati hatóságok néhány száz forint tartozásra (ezer alatt) még kiadják az igazolást. Találkoztunk ugyanakkor olyan kerületi elutasító határozattal, amely „nagyarányú” tartozás miatt tagadta meg a dokumentum kiadását. 973 forintról volt szó…

Egy másik hátráltató tényező lehet valamely adóbevallás hiánya. Kevesen tudják, hogy aki katából átalányadózó lett ebben az évben, annak a katás időszakról rendkívüli bevallást kell adnia. Ennek hiányában megtagadják az adóigazolás kiadását. De lehet ez évekkel ezelőtti járulékbevallás-hiány (akár nullás értékű), vagy katás vállalkozó személyi jövedelemadó bevallás hiánya is – ha volt ilyen jövedelme. Ilyenkor aztán a könyvelő intézkedjen, de azonnal!

 

A kapkodás és idegeskedés elkerülése végett tehát érdemes időben ébredni. Tanfolyamra jelentkezést  az engedély lejárta előtt akár két-három hónappal indítsunk, a „nullás” papírok beszerzése ügyében pedig 3-4 héttel előre gondolkodjunk. Lejárt engedélyekkel dolgozni veszélyes: az ellenőrzések nagyon megszaporodtak…

-oli-