Szémla nélküli

Talán mégis lesz megoldás

 

Amikor a fővárosi taxitarifa emelését sikerült a taxisok képviselőinek elfogadtatni, azonnal felmerült a kérdés, mi lesz az alanyi áfamentes határt átlépőkkel? A 12 milliós árbevételi plafont ugyanis a megemelt viteldíjakkal sokan elérik majd, ám átlépni senkinek sem érdemes, a súlyos következmények miatt.

A kata-szabályozás keddi elfogadása után ismét előkerült az egyre égetőbb probléma. Hiába emelték ugyanis a kata bevételi határát 18 millió forintra, ha ezzel párhuzamosan az alanyi áfamentesség maradt 12 millió forint.

Így egyelőre érvényes az a szabály, hogy a 12 milliós határt meghaladóan a taxis egyéni vállalkozó áfa-alannyá változik, ennek minden következményével, amiről több írást is megjelentettünk könyvelési rovatunkban.

Az is kiderült tegnap, hogy a nyugdíjas, illetve a mellékfoglalkozású taxisok, valamint a céges vállalkozások kiesnek a kata-körből, abban csak az egyéni vállalkozó, főállású taxisok maradhatnak. Ez egy külön problémakör, mellyel külön anyag(ok)ban foglalkozunk majd.

Így amellett, hogy a kormány a taxisokat kiemelte a szigorításból, meghagyva számukra a kedvező adózási formát, még maradt a 12 milliós áfa-határ problémája.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke – Metál Zoltán – még kedden kérte a probléma kezelését az illetékesektől. A javaslat a sajtóban is megjelent, ám szinte mindenki rálegyintett, mert a megoldás lehetetlennek látszott. Az áfahatár-emeléshez ugyanis nem elég a magyar kormány döntése, azt a 27 uniós országnak is jóvá kell hagyni.

Ilyen előzmények után, egy nappal a kata-szabályozás megváltoztatását követően a Parlament Gazdasági Bizottságának elnöke, Bánki Erik azzal lepte meg az indítványozókat, így az Országos Taxis Szövetséget, és az érintett taxisokat is, hogy a magyar kormány támogatja az alanyi áfamentesség felső plafonjának emelését, és erre Brüsszelben javaslatot tesznek.

Ehhez csak azt lehet hozzáfűzni: köszönjük!

-kó