Az Országgyűlés 2022.07.12-én elfogadta az új kata törvényt, aminek nyomán azonnal tüntetések, tiltakozások robbantak ki országszerte, de főként Budapesten. Még hídlezárásokra is sor került…

 

Mi váltotta vajon ki ezt az elemi erejű felháborodást? Mennyiben érinti ez a taxis társadalmat? Mi most a teendő? Ennek próbálunk utánajárni.

A szeptemberben életbelépő változásokról dióhéjban:

  • Katás csak egyéni vállalkozó lehet, a bt-k, kkt-k, stb. kiesnek ebből a körből
  • Katás csak főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, a másodosok és nyugdíj melletti katások kiesnek ebből a körből
  • Katás vállalkozó kizárólag magánszemélyek felé szolgáltathat, cégeknek, egyéb adóalanyoknak nem számlázhat. Ez alól a kitétel alól a taxisok mentesülnek!
  • Katázni évi 18 millió forintos árbevételig lehet, de korai az ujjongás, mert a 12 milliós ÁFA-határ ezidáig nem változott (a napokban írtunk erről)
  • A fizetendő havi kata változatlanul 50.000 forint, az eddigi 75 ezres lehetőség viszont megszűnt.

Ha csak taxis szemmel nézzük a dolgokat, tulajdonképpen nincs is nagy baj. Aki katázni akar, és főállású vállalkozó, az továbbra is megteheti. A másodosoknak és a nyugdíjasoknak viszont váltania kell, de számukra egyébként is van egy kedvező lehetőség, mégpedig az átalányadózás.

Az átalányadózás ez évtől kedvező irányba változott. Bevezettek egy 1.200.000 forintos adómentes jövedelemhatárt, taxis vállalkozók ezt a jövedelmet hatmillió forint árbevételnél érik el. Személyi jövedelemadót csak az ezt meghaladó jövedelem után kell fizetni.

A kata és az átalányadózás során fizetendő közterhek összehasonlítását már számos esetben érintettük. A következő napokban részletes számításokat közlünk erről, különösen a nyugdíj melletti és másodos vállalkozók részére, hiszen ők már biztosan kiesnek a kata adózásból.

Nem sok idő van gondolkodni. A törvény 2022. szeptember 1-jével hatályos.

-oli-