18 millió forintra emeli a kormány a KATA bevételi határát

 

 

Következő cikkünkben részletes is foglalkozunk a taxisokat érintő változásokról, most azonban általánosságban tekintjük át a rendelet tervezetet, amely jelentős fejtörést okoz a mintegy 450 ezer KATA-s vállalkozásnak.

Az index cikkében olvashatjuk, hogy az új KATA jogszabálytervezet szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell majd az adóhatóság felé arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd. Erre augusztus elsejétől szeptember 25-ig lesz lehetőség, azzal, hogy aki ez utóbbi dátumig így nyilatkozik, szeptember 1-től katásként adózhat.

A tervezet szerint a legjelentősebb változás, hogy a jelenleg nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős része szeptember után másik adózási megoldás után kell nézzen, mivel

A KATA A TOVÁBBIAKBAN CSAK A MAGÁNSZEMÉLYEK SZÁMÁRA SZOLGÁLTATÓ VAGY TERMÉKET ÉRTÉKESÍTŐ FŐÁLLÁSÚ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK SZÁMÁRA LESZ ELÉRHETŐ – KIVÉVE PERSZE A TAXIS VÁLLALKOZÁSOKAT.

Ez nagyjából 100-120 ezer vállalkozó számára jelent változásokat, de továbbra is kedvező adminisztrációjú és kedvező adózású megoldást, egészen a 18 millió forintig emelt bevételi összeghatárig. Kikerülnek viszont belőle

  • a mellékállásban dolgozó rokkantak és a nevelőszülők mellett,
  • a saját tulajdonú ingatlanbérbeadásból jövedelmet szerzők is.
  • Mindazok, akik a bt.-jükkel választották a katás adózást.
  • akit adószámtörléssel vagy felfüggesztéssel sújtott az adóhatóság a bejelentés évében, vagy a megelőző 12 hónapban, az nem választhatja a katás adóalanyiságot.
  • a számla- és nyugtaadás elmulasztásáért, feketemunkás foglalkoztatásáért, illetve igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért megbírságolt vagy jövedéki bírsággal sújtott katás vállalkozások,
  • a naptári év utolsó napján több mint 100 ezer forint végrehajtható adótartozással rendelkező korábbi katás vállalkozások.
  • Emellett hoz olyan furcsa helyzeteket, hogy amíg a lakosság számára szolgáltató állatorvos katázhat, addig a cégek számára például vágóhídi húsminősítést végző, vagy a jószágokat állatbetegségek ellen vakcinázó állatorvosok nem.

Azok számára, akik szeptembertől már nem felelnek meg az új katás feltételeknek, a törvénytervezet szerint a NAV augusztus 15-ig közzéteszi, hogyan jelentkezhetnek át a személyi jövedelemadóról szóló törvény 5056 paragrafusai szerinti átalányadózó egyéni vállalkozóvá. A kényszerű átállásról szóló nyilatkozat október 31-ig tehető meg. Az átállást követően azonban számolniuk kell azzal is, hogy januárban részletes vagyonleltárt kell készíteniük.

Szintén fontos változás, hogy

HA A KATÁS VÁLLALKOZÓ CÉGNEK SZÁMLÁZ, AZT BE KELL JELENTENI A NAV FELÉ, ÉS AZZAL JÁR, HOGY AZONNAL KIKERÜL A KATÁS ADÓZÓI KÖRBŐL.

Ugyanakkor kérdéses, hogy melyik katázó fodrász tudja majd elérni a 18 millió forintra emelt értékhatárt. Bár előfordulhat, hogy szerencsés esetben még a céges ügyfelektől származó bevételek ellenére is meghaladja ezt az összeghatárt, azonban ekkor a 18 millió forint fölötti részt 40 százalékos különadóval sújtja az állam, amely a havi 50 ezer forinton felül megfizetendő. Azt, hogy ez mennyire életszerű, jól mutatja, hogy a tavaly az egy ügyféltől származó 3 millió forint feletti bevételre kivetett büntetőadót a 450 ezer katásból mindössze 10 ezer esetében sikerült behajtani a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közleménye szerint.

Abban viszont nem lesz változás, hogy amikor a katás adózó járulékfizetése szünetel, akkor a tb-jogviszonya is. A tervezet egyébként rendezi az átmenet adófizetési szabályait is.

 

Forrás: index.hu

ladzze