Nem érdemes rálegyinteni

 

A közelmúltban foglalkoztunk azzal a témával, hogy ma már „nem éri meg” tartozni adókkal és járulékokkal. A késedelmi pótlék ugyanis a jegybanki alapkamattal együtt emelkedik. Ebben június 28-án újabb változás történt: a jegybanki alapkamatot jelentős mértékben, 5,9 százalékról 7,75 százalékra emelte az MNB.

A késedelmi pótlék a mindenkori jegybanki alapkamat 5 százalékkal növelt összege, az emelés után tehát 12,75 százalék. Egy 100.000 forintos hátralék esetén a késedelmi pótlék napi 35 forint. Havonta több mint egy ezres.  Nem is tűnik soknak?

Nem, ha közben rendezzük a törzstartozást. A késedelmi kamatszámítás itt „megáll”, maga a kamat már nem kamatozik tovább. Ha azonban ismét késedelembe esünk a fizetendőkkel, a kamatszámítás tovább folytatódik. Néhány hónap után már akár többtízezres mértékre is emelkedhet. Ennek megakadályozása céljából az adóhatóság már akár egy havi elmaradás után is figyelmeztetést küld, időnként „végrehajtás” kifejezéssel megfejelve. Sokan sérelmesnek találják az „ijesztgetést”, de végső soron mindez az adózó érdekében történik A hátralék igen gyorsan szinte kezelhetetlen mértékűre emelkedhet, akkor pedig már csak a halasztás, részletfizetési kérelem lehet a megoldás – ennek minden nyűgös adminisztrációjával együtt…

Igen, a köztartozás nem „fáj” azonnal. Akár hónapokig sem történik semmi. Egy-két figyelembe nem vett felszólítás, vagy végrehajtással való fenyegetés kivételével.

De a tartozás nem fog varázsütésre eltűnni – előbb-utóbb azt is ki kell fizetni. Célszerű ezt inkább határidőben, havonta, kamatmentesen megtenni…

-oli-