Lakásban, bérleményben – de be kell jelenteni

 

Az egyéni vállalkozóknak székhellyel kell rendelkezniük. A székhely igénybevételének feltétele, hogy az saját tulajdon legyen, vagy a tulajdonos hozzájáruljon a bejegyzéshez. Az egyéni vállalkozók székhelyüket túlnyomó részben saját lakásuk címére jelentik be. Igen ám, de van, aki bérleményben, albérletben lakik. Az ő számukra székhelyszolgáltatás igénybevétele lehet a megoldás. Ennek azonban feltételei vannak.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a székhelyszolgáltatás igénybevételét be kell jelenteni. A bejelentési kötelezettség azokra az esetekre vonatkozik, ha:

  • a székhelyszolgáltatási jogviszony 2017. január 1-jét követően jött létre (függetlenül attól, hogy újonnan alakult vagy már működő ügyfél vesz igénybe székhelyszolgáltatást), vagy
  • a korábban létrejött székhelyszolgáltatási jogviszony 2017. január 1-jét követően módosult.

Az egyéni vállalkozóknak a székhelyszolgáltatás igénybevételének bejelentését NAV-hoz való bejelentkezéssel egyidejűleg kell írásban megtenniük.

A bejelentés, változásbejelentés a „T101E” adatlapon tehető meg.

Az adózás rendjéről szóló új 2017. évi CL. számú törvény 1. sz. melléklet 1.7. pontja alapján az állami adó- és vámhatósághoz be kell jelenteni az adózó – székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén – a székhelyszolgáltató elnevezését, székhelyét, adószámát, e jogviszony keletkezésének – és határozott idejű jogviszony esetén – megszűnésének időpontját.

Forrás: nav.gov.hu

-oli-