Mellékfoglalkozású átalányadózó

 

A címben feltett kérdésre eddig egyszerű volt a válasz: igen kell, a ténylegesen elért jövedelme után. 2022-től azonban az átalányadózó jövedelme 1.2 millió forintig (taxis vállalkozó ezt 6 milliós árbevételnél éri el) adómentes. Kell-e ez után a jövedelem után járulékot fizetni?

A rendelet finoman szólva is nem egyértelmű.  Nem mindegy ugyanis, hogy ezt a jövedelemrészt hogyan kezeljük. Bedobtam egy körkérdést szakmabelieknek:

  • Az egyik vélemény szerint nem kell járulékokat fizetni, hiszen a járulékok alapja ez esetben a ténylegesen megszerzett adóköteles jövedelem, ami ugye nem adóköteles.
  • A másik vélemény szerint keletkezik adóköteles jövedelem, csak az arra eső adót nem kell megfizetni, így a járulékokat nem érinti a kedvezmény.

A helyzet azért is kacifántos, mert az átalányadózó vállalkozók havi járulékbevallás benyújtására kötelezettek. Ha ebbe az adatszolgáltatásba (2258 számú nyomtatvány) beírják a ténylegesen megszerzett jövedelmüket, akkor már a járulékokat automatikusan számolja a rendszer, nem lehet „lenullázni”. Ha viszont már a járulékok alapjához is nullát ír a vállalkozó, akkor tulajdonképpen nem a valóságot tünteti fel.

A havi járulékbevalláson két tételről nyilatkozunk. Az egyik a 18,5 százalékos TB járulék, a másik a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó. A TB járulék tekintetében a NAV információs füzet egyértelmű tájékoztatást ad A köznyelvben mellékfoglalkozású vállalkozót az adóhatóság „másodfoglalkozású” néven nevezi:

 „Egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettsége 2022

4.4.1. A másodfoglalkozású egyéni vállalkozó Ha a vállalkozó másodfoglalkozású, akkor a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot a ténylegesen elért járulékalapot képező jövedelem után fizeti meg. Az átalányadózást alkalmazó másodfoglalkozású egyéni vállalkozó a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot az átalányban megállapított, e tevékenységből származó személyi jövedelemadó köteles jövedelme után fizeti meg. Így tehát nem kell járulékot fizetnie, ha az átalányban megállapított jövedelme 2022-ben nem haladja meg az 1 200 000 forintot.”

 

Nos, ez valóban egyértelműnek tűnik: nem kell TB járulékot fizetni. Bár arra nem tér ki a tájékoztatás, hogy mi van, ha az év során a vállalkozó jövedelme majd túllépi ezt az összeget…

Szintén nem beszél a szociális hozzájárulási adó fizetési-, vagy nemfizetési kötelezettségéről. Csak következtetni tudunk arra, hogy azt sem kell fizetni, hiszen az említett 2258-as nyomtatvány kitöltése során e két tétel „együtt mozog”.

A szocho tekintetében van még egy szabály, mégpedig annak felső határa. Ha a mellékfoglalkozású vállalkozó olyan szerencsés, hogy főállásában 4.800.000 forintnál többet keres, akkor nem kell vállalkozási jövedelme után szociális hozzájárulási adót fizetnie. Idézet szintén a NAV információs füzetéből:

„az adót addig kell megfizetni, amíg a természetes személy összevont adóalapba tartozó jövedelmei, és a törvényben nevesített tőkejövedelmeinek, valamint az Szja tv. 1/B. §-a hatálya alá tartozó alá tartozó személy jövedelmének összege a tárgyévben eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét. 2022-ben ez az összeg 4 800 000 forint”

 Ha valakinek van pontosabb, vagy ettől eltérő információja a fent jelzett kérdésekben, kérjük keressen meg mindet facebookon, vagy emailben. A kérdés tisztázása érdekében az adóhatóságtól kértünk információt, megerősítést. Amint megérkezik, a témára visszatérünk.

 

-oli-