Elkésett bevallások?

 

Május 31-e volt a határideje a helyi iparűzési adó bevallások beküldésének. Aki a kata szerinti adózást alkalmazza, és ezt bejelentette az illetékes önkormányzat adóhatóságánál, annak nem kell ezt a bevallást elkészítenie, legalábbis Budapesten. Más településeken előfordul, hogy erről az úgynevezett „tételes katáról” is várnak adatszolgáltatást, noha az éves bevétel mértéke nem érinti a fizetendő adót. Csak emlékeztetőül: aki a tételes katát választotta helyi iparűzési adó viszonylatában, az fix, évi 50 ezer forintot fizet bevételétől függetlenül (ezt a 2020-as és 2021-es évre, a vonatkozó kormányrendelet megfelezte).

 

Az adót nem a bevallással egyidejűleg, hanem két részletben, március 15. és szeptember 15.- i határidővel kell megfizetni, ezt „keresztféléves” adózásnak nevezik. A bevalláskor csak az esetleges különbözetet számítják fel az önkormányzatok.

Aki azonban nem a tételes kata alapján fizet, az bevallás beadására kötelezett. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a késedelmes adatszolgáltatást nem szankcionálják azonnal, esetleg csak felszólítás érkezik. Ám ezt sem szükséges megvárni, ha valaki eddig elmulasztotta beadni iparűzési adó bevallását, célszerű azt mihamarabb pótolnia.

A helyi iparűzési adóbevallást ma már csak a hivatalos NAV nyomtatványon lehet beküldeni, azt az adóhatóság továbbítja az illetékes önkormányzatnak.

Kitöltéséhez az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram, vagyis az ÁNyK szükséges.

A nyomtatvány száma, ill. neve: 21HIPA. Mindenképpen érdemes bejelölni az előlapon a KKV státuszt (mikro-, kis- és középvállalkozás), mert ennek alapján tudjuk érvényesíteni a jelenleg hatályos kormányrendelet szerinti kedvezményes, maximálisan 1 százalékos adót (egyébként – például Budapesten – ennek duplája lenne).

Számos önkormányzatnál alkalmaznak adómentes határt, a fővárosban 1,5 millió forint mértékben. Ha a számított iparűzési adóalap nem éri el ezt a határt, akkor adót fizetni nem kell, ám bevallás beadása ekkor is szükséges. A bevallási nyomtatványon a 2022-2023 évi adóelőleg rovatokat is ki kell tölteni. Érdekesség, hogy ez akkor is előírás, ha a fizetendő adónk már esetleg évek óta nulla. Vagyis pontos dátumokkal kell kitölteni azt, hogy mikor NEM kell fizetnünk…

A helyi iparűzési adóval kapcsolatos kötelezettségeket érdemes komolyan venni. A fővárosi taxis vállalkozóknak ez azért is fontos, mert a drosztengedély évenkénti megújításakor erről adóigazolást, „nullás papírt” kell bemutatnunk. Azt pedig csak akkor kaphatunk, ha adóbevallásaink és befizetéseink rendben vannak…

-oli-