Bezáródott a lángoló autóba egy Tesla sofőrje, csak az ablakok betörésével tudott kiszabadulni. Azonban nem ez volt az első eset, hogy kigyulladt elektromos autókról ír a nemzetközi sajtó.

 

Nem akart kinyílni az ajtó és az ablak sem akart lemenni – ezt tapasztalta a kanadai Jamil Jutha, amikor North Vancouverben hirtelen leállt alatta a Tesla Model Y és füst kezdett el áramlani az utastérbe – írta a CTV Newsra hivatkozva az RTL. A férfi a televíziónak azt nyilatkozta, hogy „természetesen pánikba esett”, és csak úgy tudott kijutni, hogy kirúgta az ablakot, és kimászott a járműből, ami nem sokkal később teljesen kiégett.

 

„Nagy szerencse, hogy az illetőnek volt elég lélekjelenléte és ereje, hogy kirúgja az ablakot”

– közölte a helyi tűzoltóparancsnok. Egy szemtanú szerint viszont a sofőrt a munkások szabadították ki. A lángokat végül a kiérkező tűzoltók oltották el.

A kanadai televízió jelezte, hogy a Tesla Model Y-ba egy vésznyitót is beépítettek, de az nem nyilvánvaló helyen van, és nehéz megtalálni. Az autó tulajdonosa elismerte, hogy nem tudott a mechanikus ajtónyitási módról, ami egyébként a vezetőoldali ajtón, az ablakemelő gombokat tartalmazó konzol alatt találtható. Az ajtók kinyitásához az egészet meg kell emelni.

Az RTL beszámolója szerint nem ez volt az első eset, hogy valaki egy kigyulladt Teslában rekedt. Az autó ajtaját ugyanis elektromos ajtónyitó gombbal lehet csak kinyitni, tűz esetében az elektromos rendszer azonban azonnal leáll, így bezárva az utastérbe a benne lévő embereket.

2019 februárjában egy floridai orvos meghalt, miután fának ütközött és kigyulladt a Teslája. A férfi halálát nem az ütközés, hanem a füstmérgezés okozta, mivel az ajtók azonnal bezáródtak és az orvos nem tudott kiszállni. A helyszínre érkező rendőrök és a járókelők sem tudtak rajta segíteni, mivel a karosszériában eltűnő kilincs nem jelent meg, így nem tudták kinyitni az ajtókat.

2021 júniusában Philadelphiában történt egy hasonló eset. A Tesla Model S Plaid menet közben gyulladt ki, és a sofőr csak úgy tudott kiszabadulni, hogy teljes erejével kilökte az ajtót.

Forrás: Index.hu