Nyugta- és számlaadás, de csak a megfelelő sorrendben

 

Bár a taxisok bármikor, bárhol belefuthatnak NAV ellenőrzésbe, mégis van néhány olyan terület és időszak, ami az adóhatóság ellenőrzési tervében kiemelten szerepel. A közeljövőben például az alábbiakra számíthatunk:

  • A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai áprilistól szeptemberig ellenőrzik a taxiszolgáltatókat. Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, a taxaméterek megfelelő használatát, valamint a bejelentkezési kötelezettséget vizsgálják. A próbavásárlásokon túl számítani kell egész napos forgalomszámlálásra, illetve hétvégi ellenőrzésre is. A NAV folyamatosan nyomon követi a bevételek alakulását a pénztárgépek adatai alapján.
  • A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2022 májusában a távol-keleti termékek árusítóit és a taxikat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

A közelmúltban a fővárosban is megszaporodtak a próbautazások. Néhány kollégánk több százezer forintja bánhatja, hogy a nyugtát, számlát nem időben és nem az elvárt formában adta át.  Ha egyáltalán átadta…

A pénzbírság mellett még súlyosabb következmény a vállalkozó kedvezményes adózási lehetőségtől (kata, átalány) való megfosztása.

A számla- és nyugtaadás rejtelmeiről talán majd egy másik cikkben értekezünk, addig is a legfontosabbak:

  • A taxaméter nyugta nem elég!
  • A pénztárgépes nyugtát, kézi- vagy gépi számlát készpénzfizetés esetén a visszajáróval együtt adjuk át!
  • Ha nincs visszajáró, addig nem vesszük el a pénzt, amíg nem adtuk át a nyugtát!
  • Bankkártyás fizetés esetén is figyeljünk a nyugta- vagy számlaadás sorrendjére!
  • Nem elég, ha a bizonylatot ledobjuk az ülésre, át kell adni!

Tudom, hogy a való életben, a siető utasokkal, tilos helyen való megállással, a forgalom feltartásával járó esetekben ez nem olyan egyszerű, mégis törekedjünk arra, hogy a lehető legszabályosabban járjunk el. Hacsak nincs néhány százezer forint kidobni való pénzünk…

-oli-