Összegek, határidők, mentesség

Közeleg az iparűzési adó bevallásának határideje. E helyi adó bevallása minden vállalkozó számára kötelező (az alább említett kivételekkel), függetlenül attól, hogy főállású, másodos, vagy nyugdíjas. A bevallást akkor is el kell küldeni, ha fizetendő adó nem keletkezik, vagyis a bevallás „nullás”.

A vállalkozók iparűzési adója a legtöbb településen a korrigált nettó árbevétel 2%-a, egyes területeken ennél kevesebb is lehet. (2021-ben kormánydöntés alapján az adó mértéke maximum 1%.)  A korrigált nettó árbevétel számítására három lehetőség kínálkozik:

  • Tételes bevallás – ebben az esetben az árbevételből levonható az anyagköltség (taxis vállalkozóknál jellemzően az üzemanyag), az így kapott korrigált nettó árbevétel az adó alapja. Ezt a formát csak tételesen adózó vállalkozóknak ajánljuk.
  • Egyszerűsített bevallás – átalányadózóknál. Itt az adóalap kiszámítása a következő: a teljes árbevétel 20%-át (nyugdíj melletti vállalkozóknál 25%-át) vesszük, ezt megszorozzuk 1,2-vel. A kapott összeg a korrigált nettó árbevétel. Átalányadózó vállalkozók esetén ez a legkedvezőbb számítási mód.
  • Egyszerűsített – 80%-os – bevallás. Ekkor árbevételünk 80%-a az adóalap. Ezt a fajta adózást bárki használhatja, bár átalányadózás esetén az előzőnél jóval kedvezőtlenebb. Tételesen adózók és katások is választhatják (katások akkor, ha nem jelentkeztek be tételes katára – lásd lentebb).

A különböző települések adómentes határt is megállapíthatnak, Budapesten ez a határ egymillió-ötszázezer forint. Vagyis, ha a korrigált nettó árbevétel nem éri el ezt az összeget, akkor adót nem kell fizetni (bevallást ekkor is kell küldeni). Ha azonban az adómentes határt meghaladja bevételünk, akár csak egyetlen forinttal, akkor már a teljes összeg után meg kell fizetni az iparűzési adót.

Mint említettem, hogy vannak olyan esetek (pontosabban egy ilyen eset), amikor a vállalkozónak még csak bevallást sem kell készítenie. Ha valaki KATA szerint adózik a NAV-nál, és ezt szeretné az iparűzési adóban is alkalmazni, fix ötvenezer forint adót fizet az önkormányzatnak évente (2021-ben kormánydöntés alapján ennek a felét). Az adót két részletben, márciusban és szeptemberben kell rendezni. Ez az adózási mód bejelentéshez kötődik, ezt kezdő katás vállalkozónál a vállalkozás megkezdése után 45 napon belül, a már gyakorló katás vállalkozónál pedig az adóév kezdetét követő 45 napon belül, vagyis február 15-ig kell megtenni. A bejelentés elmulasztása jogvesztő, később pótolni nem, választani újra már csak a következő adóévben lehet.

Fontos megemlíteni, hogy azok a vállalkozók, akiknek székhelye és működési területe nem azonos önkormányzat területén van (például Budapesten szolgáltató, de Pest megyei székhelyű), mind a két önkormányzat területén adófizetésre kötelezettek.

2021-ben a taxis vállalkozók az ismert okokból időnként szüneteltették vállalkozásukat. Ilyenkor az iparűzési adót a szüneteltetésig eltelt időszakra is be kell adni, az éves bevallás mellett. Előfordulhat tehát, hogy a 2021-es adóévre két-három iparűzési adóbevallás készítésére is köteles a vállalkozó.

Az iparűzési adót ma már kizárólag NAV nyomtatványon (száma: 21HIPA) lehet beküldeni az ügyfélkapun keresztül. Határideje május 31.

-oli-