Ellenőrizd most!

Reggel 8-kor csörög a telefonom. Kolléga hív, hogy itt áll a Mozaik utcában vizsgáztatni a taxiját, de kérnek mindenféle nullás igazolásokat. Szóval intézzem el neki ezeket. Mégpedig most!

A legutóbbi rendeletmódosítás óta a taxis vállalkozók ún. „Tevékenységi Engedélyt” kapnak vállalkozásukra, és „Tevékenységi Engedély Kivonatot” gépjárművükre. Ezek az engedélyek – hasonlóan az arcképes taxivezetői igazolványhoz – 5 évenként lejárnak. Ilyenkor újra be kell szereznünk mindenféle igazolásokat, hogy a taxis tevékenységet tovább folytathassuk. Ezek a következők:

  • NAV igazolás arról, hogy nincs tartozás.
  • Székhely szerinti önkormányzat (Budapestieknek a kerületi) igazolása arról, hogy nincs tartozás.
  • Budapestieknek a főváros igazolása arról, hogy nincs tartozás.
  • Erkölcsi bizonyítvány.

Az igazolások, azok lekérését követően általában, egy-két napon belül megérkeznek az ügyfélkapus tárhelyre (a kerületi néha lassabban). Az erkölcsi bizonyítványt postán küldik, ennek érkezése akár 7-10 nap is lehet.

Minden nullás igazolás 30 napig érvényes, az erkölcsi 90 napig, tehát ne várjunk vele az utolsó pillanatig! Már csak azért sem, mert ilyenkor szokott kiderülni, hogy itt is egy kis tartozás, ott is egy kis tartozás. Nem kell hogy ez túl sok legyen, akár néhány száz forintos hátralék is megakasztja az igazolások kiadását.

Ezért célszerű a nullás igazolások lekérése előtt ellenőrizni az adószámlákat, és rendezni az esetleges tartozást. (az is néhány nap ám, amíg a befizetés rákerül az egyéni adószámlára!)

Az öt évre szóló tevékenységi engedély dátuma a legtöbb esetben a műszaki vizsga időpontjához közeli, ezért is van, hogy jó néhányan ott szembesülnek az engedélyek lejártával. Akkor meg már késő, lehet hogy új időpontot kell kérni, ami a június 30-i okmány-moratórium lejártával egyre nehezebb lesz. A tevékenységi engedélyen fel van tüntetve a lejárat dátuma.

Szóval ne légy rest, vedd elő és ellenőrizd!

Mégpedig MOST!

-oli-