Csúcsidőn kívül előrendelhető

 

Április 30-tól ismét közlekedik a fogaskerekű, ezzel egyidőben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ezen a vonalon is bevezeti az igényvezérelt szolgáltatást. A járat menetrendje és üzemideje nem változik, de hajnalban és a késő esti órákban csak akkor és azon a szakaszon közlekedik, amelyet előzetesen megrendeltek. Az új szolgáltatásnak köszönhetően az alacsonyforgalmú időszakokban csökken a környék zajterhelése – írja a BKK.

Befejeződik a pályakarbantartás a 60-as számmal közlekedő fogaskerekű vonalán, így a BKK korábbi tájékoztatásának megfelelően 2022. április 30-án, szombaton hajnalban újraindulhat a Városmajor és a Széchenyi-hegy között közlekedő járat.

Ezzel egyidőben a BKK elindítja a Telefogas rendszert: hétköznap reggelente 5:30-ig, hétvégén és ünnepnap 7:30-ig, valamint mindennap késő este, 22 óra után csak akkor indulnak el a szerelvények, ha azt a BKK ügyfelei igénylik. Hívás esetén a fogaskerekű csak addig a megállóig közlekedik, ameddig az igénylő utazni szeretne, majd onnan a szerelvények visszatérnek a Városmajor végállomásra. A Telefogas rendszer bevezetésével a járat nem közlekedik fölöslegesen az alacsony forgalmú időszakokban, így éjszaka kisebb lesz a zajterhelés a környéken.

Az igénybejelentést az ügyfelek az alábbi módon tudják megtenni:

  • online a telefogas.bkk.hu oldalon regisztrációt és néhány kattintást követően,
  • a BKK ügyfélszolgálat telefonszámán (+36/1-3255255), akár a következő napokra is,
  • a városmajori végállomáson személyesen a diszpécsernél.

Az utazási szándékot a menetrendi indulás előtt legkésőbb 30 perccel kell bejelenteni telefonon vagy a weboldalon. A városmajori végállomáson a diszpécsernél is jelezhető az utazási szándék. Ebben az esetben nem szükséges 30 perccel korábban, de fontos, hogy mindig a menetrendi indulási időpont előtt kell jelezni. A már közlekedő vonatnál a járművezetőt is lehet értesíteni a további utazási szándékról – olvasható a tájékoztatóban.

Cash/fotó: BKK