A magánszemélyek ingatlanértékesítése eredendően kedvezően adózik, mert az ebből származó jövedelmet mindössze 15 százalék személyi jövedelemadó terheli. Továbbá a sávosan növekvő adóalap csökkentő tétel folytán a szerzéstől számított öt év elteltével gyakorlatilag adómentessé válik e jövedelem.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi XCVII. törvény úgy rendelkezik, hogy ingatlan eladáskor az ingatlan megszerzésére fordított összeg költségnek minősül, ezért az eladási árból levonható. Az így kapott jövedelem után kell csak a 15%-os személyi jövedelemadót megfizetni. A szerzésre fordított összegek különösképpen:

  • Az ingatlan vételára (öröklés esetén az illeték szerinti érték)
  • Esetleges felújítási költség (számlával igazoltan)
  • Ügyvédi, közjegyzői, ingatlanforgalmazói díjak (szintén számlák alapján)

Az ingatlan eladásakor fontos, hogy az mióta volt a tulajdonunkban akár vásárlás, akár öröklés folytán. A fentiek szerint kiszámított összeg ugyanis a törvényben meghatározott feltételekkel és mértékkel csökkenthető. Az ingatlan értékesítésével kapcsolatos jövedelem mértéke

100% a megszerzés évében és az azt követő évben

90% a megszerzés évét követő második évben

60% a megszerzés évét követő harmadik évben

30 % a megszerzést követő negyedik évben

0% a megszerzés évét követő ötödik és további években

A hatályos szabályozás szerint a csökkentés mértéke minden ingatlan (lakás, üdülő, termőföld, telek, stb.) esetén megegyezik.

Fentiek alapján a 2021 évi ingatlanértékesítésből akkor nem keletkezik adóköteles jövedelem, ha az ingatlan szerzése (vétel, öröklés) 2016-ban, vagy az azt megelőző években történt. Ebben az esetben a bevallásban nem kell feltüntetni.

A keletkezett jövedelemből a vásárolt új ingatlan értéke nem vonható le, kivéve, ha azt az adózó saját maga, közeli hozzátartozója, vagy élettársa részére idősek otthonában, fogyatékosok lakóotthonában, vagy bármely hasonló ápolási intézményben biztosított férőhely megszerzésére használta fel.

A 2021-ben értékesített ingatlanokkal kapcsolatos bevallást a személyi jövedelemadóban kell megtenni (érintett katásoknak is!) a beadási határidő május 20.-a.

-oli-