Személyszállításban búcsú a dízelektől

 

Jelentős változás következhet be a fővárosi taxis járműállományban, amennyiben a taxisok elfogadják a Városháza feltételeit a tarifák emelése érdekében – hangzott el az InfoRádióban.

Sajtóértesülések szerint a Fővárosi Önkormányzat komoly feltételekhez köti a megállapodást a taxis tarifák emeléséről a szakszervezetekkel zajló, jelenleg is folyamatban lévő tárgyalásokon.

Világgazdaság írt arról, és mi is beszámoltunk róla: csak egy zöldprogram megvalósulására tett vállalás esetén támogatja a fővárosi vezetés a taxisok tarifaemelési törekvését. A lapnak a tárgyalásokra rálátó források azt mondták, hogy a javaslatnak több eleme is lenne, például a plug-in hybrid és a tisztán elektromos meghajtás kizárólagossága is szóba került, de első körben a dízelüzemű taxikról rendelkeznének.

A Városháza tervei szerint 2025-től nem lehetne dízeles járművel szolgáltatni a fővárosban.

A gazdasági lap cikke szerint a már engedéllyel rendelkező ilyen autók a korhatár eléréséig – ez a főszabály szerint tíz év – forgalomban maradhatnak, de frissen már nem lehetne dízelüzemű taxit regisztráltatni. A VG forrásai szerint a taxisközösség kénytelen elfogadni ezt a feltételt, mert csak így teremthető meg a szükséges politikai támogatás.

Az InfoRádió megkereste az ügy szereplőit. A Fővárosi Önkormányzat sajtóosztálya és az Országos Taxis Szövetség is azt közölte, hogy a tárgyalások tartalmáról, részleteiről, a megállapodásig nem akarnak nyilatkozni. Korábban az érdekképviselet elnöke azt mondta, az elmúlt évek gazdasági hatásai miatt indokolt a tarifaemelés. „Ahogy telik-múlik az idő, egyre komolyabb károkat okoz ennek a tarifának a hiánya”.

Metál Zoltán, Országos Taxis Szövetség, elnök

Metál Zoltán időszerűnek nevezte a tarifaszerkezet, illetve maga az érték átgondolását, kiemelve, hogy ezt úgy tennék, hogy közben ne sokkolják az utazóközönséget, amit elemi érdeküknek tart. Óvatos becslése alapján

„30 és 40 százalék közötti mértékben realizálódhat a tarifaemelés,”

de, hogy ez a várakozási-, a kilométer- vagy az alapdíjban fog „testet ölteni”, az még a következő hetek tárgyalásainak az eredménye lesz.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy februári háttérbeszélgetésen az InfoRádiónak mondta, elhárultak az akadályok a tarifaemelés elől. Hozzátéve: ennek eredményeként a főváros kezdeményezte, hogy a taxisok tegyék meg a javaslataikat, hogy kiderüljön, „hol van a legkisebb közös többszörös” és milyen megoldást lehet találni, hogy a Fővárosi Közgyűlés dönthessen a kérdésben. A főpolgármester-helyettes jelezte, itt már csak mérték kérdéséről van szó.

Február elején egyébként a Hősök terén demonstráltak a tarifaemelésért, majd a követeléseiket tartalmazó petíciót átadták a Főpolgármesteri Hivatalban és a Miniszterelnökségen – olvasható az Infostarton.

Forrás:VG, InfoRádió