Február 15-ig küldte meg az adóhatóság a jogosultaknak az adó-visszatérítést. Sokan panaszkodnak manapság, hogy ők nem kapták meg. Vajon mi lehet ennek az oka?

Az automatikus szja visszatérítés (február 15-ig) csak annak járt, akinek jövedelméről a NAV-nak információja volt. Tehát a munkaviszonyban lévőknek (akiknek jövedelméről a munkáltató adatot szolgáltatott), és a katás vállalkozóknak (ahol az adó fix összeg). További feltétel volt, hogy 2021 december 31-ig be kellett nyújtani a VISSZADO nevű nyomtatványt, kivéve a család azon tagjának, aki a családi pótlékot kapta.

Minden más esetben a 2021-ről szóló személyi-jövedelemadó bevallásban lehet a kedvezményt érvényesíteni. Ami logikus, hiszen a NAV honnan tudná, hogy mennyi szja-t kell visszautalnia, amíg nem vallottuk, fizettük be. A nyomtatvány új oldallal bővült, ezen a katások is tudnak adót visszaigényelni, ha eddig nem kérték.

Fontos tudnivaló még, hogy azok a családosok, akik eddig is érvényesítették a gyermekkedvezményt, és (két-három gyerek esetén) egészen nullára le tudták vinni a személyi jövedelemadójukat, ettől az új rendelkezéstől nem fognak ennél is többet érvényesíteni. Minden kedvezmény csak a számított adó mértékéig jár, nullánál kisebb nem lehet…

-oli-