Közeledik a február vége, a könyvelők nyilván gőzerővel dolgoznak azon, hogy a KATA bevallások határidőben elkészüljenek. Mást nagyrészt nem is vállalnak ebben az időszakban.

Pedig van még tennivaló a személyi jövedelemadó visszatérítésekkel, ill. annak elmaradásával is. Jönnek a telefonok: „nem kaptam meg a visszatérítést, mit tegyek?”

A kiskorú gyermeket nevelők személyi jövedelemadó visszatérítése automatikus volt azoknál, aki tavaly december 31-ig beküldték az erre vonatkozó nyilatkozatukat az adóhatósághoz.

Szintén automatikusan kapják azok a szülők, akik a családi pótlékot is kapják, hiszen az ő adataik a NAV rendelkezésére állnak. Eddigi tapasztalat szerint a február 15-i határidőt nem minden esetben tudta tartani a hivatal…

A visszatérítéssel kapcsolatos reklamációkat a személyi jövedelemadó-bevallásban kell érvényesíteni. Katásoknak is, nullás bevallás beküldésével. Erre azonban ma még a könyvelők nagyrésze nem vállalkozik, talán majd a KATA bevallási határidő után.

Március eleje a könyvelőknek egy szusszanásnyi szabadidőt jelent (legalább is akik egyéni vállalkozókkal foglalkoznak), sokan ki is használják ezt és elmennek néhány nap szabadságra.

És itt kezdődik a probléma.

Jön a telefon az ügyféltől: „holnapra kaptam időpontot a Mozaik utcába, kellene a négy nullás igazolás, meg az erkölcsi!”

Hát nem fog menni!

Nem csak holnapra, még arra a hétre sem biztos. Ezért aztán érdemes időben elkezdeni az igazolások begyűjtését. A taxis tevékenységi engedély meghosszabbításához a Budapesten szolgáltató taxisoknak négy darab nullás igazolás, és egy erkölcsi bizonyítvány szükséges:

  • Főváros igazolása a drosztengedélyhez
  • Főváros igazolása a taxiengedélyhez
  • Székhely szerint önkormányzat igazolása (Budapestieknek kerületi) a taxiengedélyhez
  • NAV igazolás a taxiengedélyhez
  • Erkölcsi bizonyítvány

A „nullás” igazolások 30 napig, az erkölcsi 90 napig érvényes. Érdemes tehát időben – akár hetekkel korábban – elindítani az okmányok beszerzését, beleszámítva esetleg azt is, hogy a könyvelőt napokig nem tudjuk elérni.

Az igazolások kiadását megnehezítheti továbbá, ha az adott számlánkon tartozás mutatkozik. A NAV ezer forint alatti hátraléknál még kiadja a nullás igazolást, az önkormányzatok azonban még száz forintos tételek esetén is elutasíthatnak. Ezek a tételek pedig könnyen keletkezhettek némi – akár évekkel korábbi – késedelmi pótlékokból.

Speciális eset a fővárosi iparűzési adó számla, ott már az igazolást nemhogy megkapni, de még megkérni sem lehet, ha van tartozás. Ez akár 10 forint is lehet.

Ezért javasoljuk mindenkinek, hogy a nullás igazolások lekérése előtt minden esetben ellenőrizze a folyószámlát. Az elutasítást követő befizetés, és az újabb kérelem hetekkel is meghosszabbíthatja az ügyintézést.

 Főleg, ha még a könyvelő is szabadságon van…

-oli-