Negyven darab mobil sebességmérő

 

 A sebességtúllépés az első számú baleseti ok, így nem csoda, hogy a rendőrség is erre a területre koncentrálja – többek között – a megelőzést. Jelentős számú fix és mobil telepítésű műszerrel rendelkeznek, ám használat közben ezek is kopnak, elromlanak. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) most 40 új eszközzel frissítette eszközparkját.

Egyedüli ajánlattevőként a 4iG Nyrt. szállíthat 40 darab, mozgás közbeni mérésre is hitelesített járműsebesség-mérő berendezést az ORFK-nak, nettó 296 millió forintért. (Egy traffipax ára így 7,4 millió forint.)

A tárgyalásos tender eredményét az ajánlatkérő Országos Rendőr-főkapitányság tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A mérőeszközök használatának célját így fogalmazza meg a közlemény: a közlekedési jogsértések megelőzése, felderítése és a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében, valamint a mozgás közben észlelt jogsértések dokumentálásához, illetőleg a helyszíni intézkedést igénylő jogsértések bizonyítása végett van szükség az új traffipaxokra – szúrta ki a Napi.hu.

A jelenlegi beszerzésből pótolják az amortizálódott eszközöket, a többit pedig a megyei rendőr-főkapitányságok, és a központi, területi egységek között osztják ki. Egy biztos, nem hagyják a raktárban porosodni őket, amikor egetlen eredményes, gyorshajtó bemérésével minimum 30 ezer forintot termel a központi költségvetésbe.

Ez a gyakorlatban közel 250 sebességtúllépőt jelent. Ezt egy hónap alatt egy igen „gyenge” útszakaszon is képes „kitermelni”, ha csak a beszerzési árat nézzük és a megelőzési célokat, érdekeket nem anyagosítjuk.

k.z.t./fotó: rendőrség