Ne hagyd az utolsó percre!

A 2017-ben kiadott 5 évre érvényes taxiengedély – hivatalos nevén Tevékenységi Engedély – mostanában jár le azoknál, akik az időszak elején váltották azt ki. Az engedély megújításához mindenféle igazolások beszerzése szükséges:

  • NAV igazolás („nullás papír”)
  • Területi igazolás (budapestieknek fővárosi)
  • Székhely szerinti igazolás (budapestieknek kerületi)
  • Erkölcsi bizonyítvány
  • Utasbiztosítás meglétének igazolása.

Ezek közül a legtöbbet a könyvelő le tudja kérni ügyfélkapun keresztül. Ugyanakkor nem érdemes az utolsó percekre hagyni a megbízást, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte mindenkinek van valamelyik adónemben hátraléka. Lehet, hogy csak egy korábbi késedelmi pótlékból adódó néhány forint, akár száz alatt is lehet. Ilyen minimális összeg esetén nem küldenek előzetes felszólítást.

Az igazolások lekérésének folyamata azonban olyan, hogy ez az akár csak néhány forint tartozás már a kérelmet is meghiúsítja.

A kérelem beadása előtt tehát érdemes az adószámlákat ellenőrizni, ezt a könyvelő is megteheti. A hátralékos összeg befizetése – lehetőleg átutalással és ne csekkel történjen – után kell egy-két nap, amíg a vállalkozó egyéni adószámláján is megjelenik a befizetés ténye. Ekkor lehet ténylegesen kérni az igazolást.

Fontos, hogy a befizetésnél ne „filléreskedjünk”, érdemes mindig az összeget felfelé kerekíteni. Ennek oka, hogy a késedelmi pótlék napi kamatozású, tehát ha a befizetés a következő napon történik meg, lehet hogy már kevés lesz.

Átutalásnál mindig ügyeljünk arra, hogy a közlemény rovatban a vállalkozói adószámunkat tüntessük fel, és semmi mást. Még fontosabb ez, ha nem saját bankszámlánkról utalunk. Így kerül az összeg a leggyorsabban egyéni számlánkra.

Az ügyfélkapun lekért igazolások szintén az ügyfélkapun keresztül a tárhelyre érkeznek. A NAV és a főváros esetén ez jellemzően egy-két nap alatt megtörténik, a fővárosi kerületeknél ez néha hosszabb idő. A szintén elektronikus úton, a Webes Ügysegéd oldalon kért erkölcsi bizonyítványok postai úton érkeznek, ez tapasztalataink szerint 7-10 nap is lehet.

Mindezek miatt érdemes előre gondolkodni. A nullás igazolások érvényességi ideje 30 nap, az erkölcsi bizonyítvány akár 90 napig is felhasználható.

Ahogy haladunk előre az időben, egyre több és több Tevékenységi Engedély lejártára számíthatunk, a taxis ügyintézési időpontok egyre távolabbra esnek majd. Az igazolások időben történő lekérésével megtakaríthatjuk az ezzel kapcsolatos problémákat. Könyvelőnk is örülni fog, ha a nullás papírok nem „holnapra” kellenek…

-oli-