Taxisok 30 százalék – Kamara 18 százalék

 

A taxisszervezetek tarifaemelést terveznek, az egyeztetések már zajlanak a fővárossal, de a munkacsoportok még nem álltak föl – hangzott el az InfoRádióban.

Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke érdeklődésünkre azt mondta, több okuk is lehet a tarifák emelésére.

„Három évvel ezelőtt emeltünk legutóbb, azóta olyan költségek emelkedésével találkoztunk, ami nagyon mélyen érintette az összes vállalkozást. Mi jóval többször járunk autószervizbe, mint egy átlag autós, a szervizek rezsióradíjai jelentősen változtak, az alkatrészek ára is” – mondta az elnök.

Állítása szerint majdhogynem „büntetővámot” fizettetnek velük a biztosítók, és ott van még az üzemanyagár-emelkedés is.

„Több szám jelent meg az elmúlt hetekben a sajtóban, én a taxisszövetség nevében 30 százalékról beszéltem, a kamara pedig egy olyan statisztikát, illetve költségelemzésen alapuló táblázatot tett le az asztalra, ami arról szól, hogy 18 százalékkal kerülnek az előbb említett költségek többe, mint korábban” – szögezte le Metál Zoltán. Kiemelte, hogy folyamatosan egyeztetnek a főváros vezetőivel.

„Találkoztunk első körben Budapest vezetőivel – mondta az elnök –, abban maradtunk, hogy létrehozunk két munkacsoportot. Az egyik kizárólag a tarifával foglalkozik, azzal, hogy mi lenne az ideális tarifa, amit a főváros is elfogadna és a mi részünkről is elfogadható, a másik pedig egy szolgáltatási munkacsoport azzal kapcsolatban, hogy milyen módon tudjuk a szolgáltatást változtatni, javítani, vagy esetleg a főváros milyen szolgáltatást tud részünkre adni. Ezek a munkacsoportok november végén, december elején fognak fölállni.”

A Világgazdaság megkeresésére a Városháza megerősítette azt az álláspontját, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében semmilyen önkormányzat által meghatározott díj jelenleg nem emelhető. Hozzátették, hogy a városvezetés és a taxisszervezetek között a díjemelésről a tárgyalások folyamatban vannak – hangzott ez interjúban.

Forrás: InfoRádió