Járatszigorítások, ellenőrzések és új parkolási táblák

 

 A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) októberben is több döntéssel és akcióival igyekezett javítani a közösségi közlekedés színvonalát és tette élhetőbbé Budapestet. Vadonatúj trolibuszok érkezhetnek, egyre több MOL Bubi biciklit használhatnak a fővárosiak, emellett folyamatosan növelik az utasok biztonságérzetét a járatain – olvasható október havi összesítőjükben.

Októberben újabb járatokkal bővült az elsőajtós rend szerint közlekedő autóbuszok listája, ezzel jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete, illetve az intézkedésnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése is.  A 31-es, a 123-as, a 123A, valamint a 44-es és a 45-ös buszokra hétvégente csak az első ajtón lehet felszállni. A 220-as autóbuszokon október 25-től már hétköznap is csak az első ajtó használható felszállásra. A BKK a jövőben több olyan járaton is tervezi bevezetni a felszállási rendet, ahol ez nem okoz fennakadást és a menetidőt sem növeli nagymértékben.

A közlekedésszervező társaság néhány kiemelt ellenőrzést is tartott különböző járatain, annak érdekében, hogy kiszűrjék a jogosulatlanul utazókat, egyúttal növeljék az ügyfelek komfort- és biztonságérzetét is. Október elején három napon át ellenőrizte az utasokat a BKK és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága. Az 1-es, a 2-es, a 4-es, a 6-os és a 24-es villamosjáratok, valamint a 72-es, a 80-as és a 83-as trolibuszok, illetve a 9-es és a 99-es autóbuszok vonalát érintették az ellenőrzés során. Október 20-án a BKK a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal kötött stratégiai partnerség keretében ellenőrizte a 4-es és a 6-os villamosok utasait, megállóhelyeit, és azok környékét.

Szintén ebben a hónapban közösen helyezett ki szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat a BKK és a Budapest Közút. Ezekre azért van szükség, mert évente több ezer olyan esetet regisztráltak, amikor egy szabálytalanul parkoló autó akadályozta a közösségi közlekedés járatainak haladását. Ezzel nem csak a főváros közlekedésszervezőjének lesz több munkája, hanem az utasok sem tudják időben elérni úti céljukat. Az esetek több mint fele trolibuszvonalakat érint, ugyanis a trolik Budapest szűk utcáin és az áramellátáshoz való kötöttség miatt nehezen kerülik ki a szabálytalanul parkoló gépjárművet. A táblákat a leginkább érintett utcákban helyezték ki: a Nefelejcs utcában, a Dohány utcában és a Wesselényi utcában. A BKK és a Budapest Közút korábban is összefogott már a szabálytalan parkolás megelőzésének érdekében, akkor beton terelőelemeket helyeztek ki a VI. kerületi Szondi utca – Izabella utca csomópontban. A BKK arra kéri az autóval közlekedőket, hogy csak a kijelölt parkolóhelyeket használják.

A fővárosban közlekedők igényeit figyelembe véve a BKK ötven új kerékpárral bővítette a MOL Bubi flottáját októberben, de tervek szerint később még ennél is több vadonatúj biciklivel találkozhatnak majd a budapestiek. A flottabővítés nem véletlen: megújulása óta hatalmas népszerűségnek örvend a közbringaszolgáltatás, tavasz óta sorra dönti a rekordokat. Így volt ez októberben is, ebben a hónapban utaztak egymilliomodik alkalommal az almazöld biciklikkel. A szerencsés felhasználót a BKK egy éves MOL Bubi-bérlettel ajándékozta meg, amit Diószegi Ágnes, a BKK Ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese, és Borsi Dávid, a társaság kommunikációs vezetője és szóvivője adott át. Nem csak a szerencsés egymilliomodik utazó, hanem az Országos Mentőszolgálat Közép-Magyarország régióban dolgozó Covid-hős mentősei is kaptak MOL Bubi bérletet, összesen 1600 darabot. A BKK és az OMSZ szorosabbra fűzte kapcsolatát annak érdekében, hogy minél hatékonyabban támogathassák egymás munkáját.

Ősszel jelentette be a BKK, hogy a fővárosi járműpark 48 vadonatúj trolibusszal egészülhet ki a jövőben. A társaság élne a Solaris-Skoda gyártóval kötött szerződésben foglaltakkal, és megrendelné a járműveket. Ezek közül a tervek szerint 12 darab szóló, illetve 36 darab csuklós trolibusz lenne. A korszerű buszok első darabja várhatóan 2022. negyedik negyedévében érkezne meg. A trolibuszok költségeit a Fővárosi Önkormányzat fedezné, amely mintegy 26,7 millió euró.

Az október 28-án kihirdetett kormányrendelet szerint újra kötelező a maszkviselés a BKK járatain. Az egyre növekvő pozitív esetszám és a súlyosbodó járványhelyzet követeli meg a szigorítást. A már megszokott szabályok szerint november 1-től leszállíthatják, vagy akár 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabhatnak a BKK ellenőrei annak az utasnak, aki nem fedi el orrát és száját egyaránt maszkkal. A korlátozás nem csak a járatokon, hanem a megállóhelyeken is érvényben van.

Cash/fotó: BKK