Megjelent a nyilatkozat

A gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez a hatóságnak ismernie kell az adózó bankszámlaszámát, ennek hiányában postacímét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-éig lehet benyújtani.

A nyomtatvány benyújtására többféle mód kínálkozik:

  1. Online nyomtatványkitöltő (ONYA). A NAV honlapról indulva az szja-visszatérítés nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu), ügyfélkapus azonosítást követően érhető el a VISSZADO nyomtatvány.
  2. Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNyK). A VISSZADO nevű nyomtatványt letöltve megadhatjuk a szükséges adatokat, és a bevallásoknál megszokott módon küldhetjük be.
  3. Postai úton (elektronikus ügyintézésre kötelezettek nem választhatják) A nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.
  4. Adatkiegészítéssel. Várhatóan november második hetétől a VISSZADO nyomtatványba az utalási adatokat is betölti a NAV, ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

A VISSZADO nyomtatvány mobiltelefonnal, tablettel is kitölthető.

A nyomtatvány kitöltésével az adózó megadhatja az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatait: bankszámlaszámát vagy postacímét, ahová kéri az utalást, esetenként a gyermekek és a házastárs adatait, és várhatóan november közepétől azt is ellenőrizheti, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV ezek közül mely adatait ismeri.

A december 31-i határidő elmulasztása esetén a NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.

-oli-