Jelentősen visszaestek a jegybevételek

 

Egyre kevesebb jegyellenőrrel lehet találkozni a főváros közösségi közlekedési járatain. Munkaerőhiány alakult ki a Budapest Közlekedési Központnál (BKK), ezért a meglévő állományt folyamatosan változó időszakban és járatokon alkalmazzák – tudta meg az InfoRádió.

Az InfoRádió fővárosi hallgatói jelezték, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) budai járatain az utóbbi időszakban csak elvétve találkoztak ellenőrökkel, ezért megkeresték a BKK-t, mennyire változott a jegyellenőrök létszáma, és ha igen, mi ennek az oka.

A BKK válaszában kiemelte: a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet más vállalatokhoz hasonlóan „sajnos a közlekedést szervező társaság lehetőségeire is hatással van”. Hozzátéve: bár az országosan jelentkező tendencia negatív irányba befolyásolja a jegyellenőri létszámot, a hiány ellenére az ellenőrzés hatékonysága nem csökken.

A BKK arra törekszik, hogy a jegyellenőrök jelenléte ne legyen kiszámítható, ezért munkatársaik beosztása, az általuk ellenőrzött vonalak folyamatosan változnak. Ennek köszönhetően előfordulhat, hogy aki rendszeresen ugyanazon a vonalon utazik, felfigyel arra, hogy megváltozott az ellenőrzés menetrendje és helyszíne.

A BKK kiemelte: az utasok korábban is tapasztalhatták, hogy az ellenőrök megjelenésében változás állt be, de ez a jelenség nem feltétlenül a jegyellenőrök létszámával van összefüggésben.

A társaság kitért arra is, hogy a létszámhiány BKK-nál egy létező probléma. A toborzás folyamatos, most is nyilvános hirdetésekben keresnek munkatársakat a honlapjukon.

Az ellenőrök mellett az utaskoordinátorok a metróbejáratoknál és egyes felszíni járatok megállóiban is végeznek beléptetésest, illetve úgynevezett felléptetéses jegyellenőrzést, hogy még az utazás megkezdése előtt kiszűrjék a jegy és bérlet nélkül utazókat.

Hangsúlyozták, az elsőajtós felszállási rend kiterjesztése is az ellenőrzési lefedettséget növeli. A pandémia hatására nemcsak a BKK menetdíjbevételei, de a pótdíjbevételei is jelentősen visszaestek, amely értelemszerűen a nagyságrendekkel alacsonyabb utasszámból fakad, és nem közvetlenül a jegyellenőri létszámhiányból – derül ki a BKK válaszából.

Cash/fotó: BKK