E fenti címmel kapnak mostanában a vállalkozók elektronikus levelet a NAV-tól. Nem kell rögtön kétségbeesni, ez csak egy általános tájékoztató levél. Arra azonban érdemes figyelni, hogy vagy adóhiányt, vagy túlfizetést jelez.

 

Adószámlája egyenlegéről értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Igen, ilyenkor szokott az is kiderülni, hogy ha valaki már hónapok óta nem fizet adót, járulékokat, tartozása már a százezres nagyságrendbe is eshet. Az ezzel való szembesülésnél szokott felmerülni a „miért nem szóltak hamarabb?” kérdés.

Hát nem szólnak! A vállalkozó ugyanis elektronikus ügyintézésre kötelezett, és adószámláját bármikor, naprakészen ellenőrizheti. Befizetheti hiányát, visszakérheti túlfizetését, vagy rendezheti átvezetéssel az esetleg téves számlára befizetett összegeket. Nem évente egyszer, hanem bármikor!

Az adószámla elérési útja: magyarország.hu (rövidítve is működik: mo.hu), itt ügyfélkapus belépés után az „ebev szolgáltatások” menüt kell választani. Ezt követően néhány kattintás után a felső menücsíkból a szolgáltatások – adószámla és pótlékadatok – adószámla útvonalon jutunk el a lekérdezéshez. Itt válasszuk az „új lekérdezés”, majd a „lekérdezés indítása” menüpontot. Az információs sorban ilyenkor megjelenik egy szürke pdf-ikon, majd rövidesen az „elkészült eredmények” felirat. Erre kattintva a szürke pdf-ikon pirosra vált és megnyitva már az aktuális naprakész adószámlánkat láthatjuk.

Akinek ez egy kissé bonyolult, nyugodtan zaklassa vele könyvelőjét…

Visszatérve az értesítés hiányára: ne várjuk el a NAV-tól, hogy „szóljon”, ha tartozásunk van. Általában csak akkor „szól”, amikor már egy nagyobb összegnél elindította a végrehajtást. Ezt megelőzhetjük azzal, ha rendszeresen fizetjük az adókat és járulékokat, és időnként azért a biztonság kedvéért rápillantunk adószámlánkra…

– oli –