A lejárt műszaki is kapott 120 nap haladékot

 

Mindenki ellenőrizze jogosítványát és forgalmi engedélyét ugyanis a veszélyhelyzetek alatt lejárt, illetve lejáró okmányok egységes meghosszabbítására vonatkozó szabályozás lépett életbe júliustól. Az uniós rendelkezések értelmében a jogosítványokra eltérő határidők vonatkoznak – közölte a Miniszterelnökség. Ugyanakkor felhívjuk a taxisok figyelmét arra, hogy számukra ez nem jelent könnyítést, mert az Igazolólap, illetve a Tevékenységi Engedély csak érvényes jogosítvány, illetve műszaki vizsga mellett fogadható el. Az enyhítés a „civilekre” vonatkozik csak.

 

Egységes szabályozás érvényesül az Európai Unió tagállamaiban vezetői engedélyek érvényességének automatikus meghosszabbítására. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete értelmében: a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejárt okmányon szereplő lejárati dátumhoz képest további tíz hónapig érvényes a jogosítványunk. Az új lejárati dátumot nem kell feltüntetni, vagyis semmilyen további teendő nincs vele.

Az összes többi lejáró okmányra – szintén egységes – magyar törvényi rendelkezések vonatkoznak, melyek értelmében a 2020. március 11. és 2020. július 3. között fennállt, valamint a 2020. november 4-től fennálló veszélyhelyzetek idején lejárt, illetve lejáró okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – a veszélyhelyzet megszüntetésének napját követően 120 napig maradnak érvényesek.

Sajátos szabályozás vonatkozik a veszélyhelyzet alatt lejárt diákigazolványokra: ezek a lejárat dátumától függetlenül 2021. október 31-ig érvényesek, vagyis fenti időpontig minden vonatkozó kedvezmény igénybevételére feljogosítanak – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Cash/fotó: Facebook