A vállalkozók ma már egyre többször a banki utalást választják a postai csekk helyett adójuk, járulékaik befizetése során. Az eljárás egyszerűbb (nem kell a postán sorbaállni), és gyorsabb (a pénz gyakorlatilag azonnal beérkezik). Mégis vannak buktatók, mégpedig a beazonosítás során.

 

Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor még nem volt lehetőség gyors banki tranzakciókra, befizetéseinket csak csekken tudtuk intézni. Akkor még sima üres csekket kellett kitölteni az összeggel és a nevünkkel, címünkkel. Ebben az időben hozta nyilvánosságra az adóhatóság, hogy több száz millió forint van náluk függőszámlán, mert a befizetőket az olvashatatlan írásuk miatt egyszerűen nem tudták azonosítani. Ezért kapunk ma már olyan névre szóló csekkeket, amin adataink gépi úton fel vannak tüntetve.

Talán meg sem fordult senki fejében, hogy a korszerű banki átutalások során újra felmerül ez a több évtizedes probléma az egyéni vállalkozóknál.

 

Pedig bizony felmerül. Hogy lehet ez?

 

Hát úgy, hogy az egyéni vállalkozó nem minden esetben használja a saját bankszámláját az ilyen utalásoknál. Ő tudja, miért…

Amennyiben a feleséggel közös bankszámláról megy az utalás, még aránylag könnyű az adóhatóság dolga. Kicsit nyomoz, de kideríti, hogy kitől érkezett a befizetés. Ha a feleség egyéni bankszámlájáról megy az utalás, kicsit nehezebb a dolog, főleg ha ő a lánykori nevét használja. De ha a például másodunokatestvér nagybátyját kérjük meg az utalásra, a hivatal már tanácstalan: megy a pénz a függőszámlára, a vállalkozó meg adóhiánnyal szembesül.

Ezek az esetek mind-mind azért történhetnek meg, mert nem azonosítottuk magunkat a pénz feladásánál. Minden esetben írjuk tehát be az adószámunkat a banki utalás közlemény rovatába. Vállalkozóként akár a vállalkozói adószámunkat, akár az adóazonosítót, de az egyik mindig legyen rajta! Az utalás így nem fog céltalanul keringeni, hanem a jóváírás azonnal (de legalább is egy-két napon belül) megjelenik a saját adószámlánkon.

– oli –