Az OTSZ (Országos Taxis Szövetség)  elnöke levélben kérte a Főpolgármestert, hogy az utóbbi napokban kialakult közlekedési káosz mielőbbi felszámolása érdekében állítassa vissza az eredeti forgalmi rendet a Kiskörúton és a Nagykörúton egyaránt.

Javasolták és kérték, hogy a felújítási munkálatok végéig a korábban használt forgalmi sávok ismét kerüljenek a közúti közlekedésben részt vevő valamennyi jármű számára elérhetővé, ahogy erre már korábban volt példa az Üllői és a Ferenc körút egyes szakaszain is.

Hangsúlyozták, hogy nem a kerékpárosok ellen, hanem inkább a közlekedésben részt vevők érdekében kérik a forgalmi rend felülvizsgálatát.

A javaslat szerint komoly mértékben csökkenhetnek a légszennyezési adatok és ennek hatására valamelyest mérséklődhet a felesleges és indokolatlan dugók száma is a Főváros több frekventált csomópontján.

 

Budapest Főváros Polgármesteri Hivatal

Karácsony Gergely Főpolgármester úr részére

 Tárgy: javaslat a közlekedési dugók csökkentésére

 

Tisztelt Főpolgármester Úr!

 

Az utóbbi napok közlekedési és forgalmi tapasztalatai miatt fordulok Önhöz. Budapest frekventált közlekedési csomópontjai környezetében, több helyszínen kezdődtek el felújítási munkálatok, melyek komoly befolyással és hatással vannak a Főváros közúti közlekedési forgalmára.

Az első napok igazolták, hogy a vészhelyzeti korlátozások csökkentésével többen használják a közutakat járműveikkel, mint azt korábban tették az elmúlt egy évben.

Sajnos – a korábban a kerékpárosok számára felszabadított és átadott – főleg a Kiskörúton és a Nagykörúton kialakított forgalmi sávok megszűnése, mára olyan állapotokat generál ezen csomópontokon, útszakaszokon valamint az ezekre vezető valamennyi rávezető úton, ami konzerválja a reggeli időszak kezdetétől, egészen az esti időszakig az állandó forgalmi dugó és káosz jelenlétét Budapest minden belső kerületében, Budán és Pesten egyaránt.

A valamikori csúcsidők – ami a reggeli és a délutáni időszakra vonatkoztak – mára oly mértékben változtak, hogy jellemzően egésznapossá és folyamatossá váltak.

Kérem, szíveskedjék felülvizsgálni, hogy azt a környezetszennyezést, ami a közlekedési dugókban hosszú órákig araszoló és várakozó gépjárművek kényszerűség miatt okoznak, milyen módon lehetne csökkenteni.

Javasoljuk és kérjük, hogy a felújítási munkálatok végéig a korábban használt forgalmi sávok visszaállításra kerüljenek a közúti közlekedésben részt vevő valamennyi jármű számára, ahogy erre már korábban volt példa az Üllői és a Ferenc körút egyes szakaszain is.

Nem a kerékpárosok ellen, hanem inkább a közlekedésben részt vevők érdekében  kérjük a forgalmi rend felülvizsgálatát.

Azt valljuk és vélelmezzük, hogy a fenti javaslatunk bevezetésével hozzájárulhatunk a légszennyezési adatok csökkenéséhez és ennek hatására valamelyest mérséklődhet a felesleges és indokolatlan dugók száma is a Fővárosban.

Köszönöm esetleges támogató intézkedését.

Budapest, 2021. 06. 12.

Tisztelettel

Metál Zoltán

    elnök