Szurkolóból nem lesz hiány, utasból, ki tudja?

 

Pénteken kezdődtek a budapesti társrendezésű labdarúgó Európa-bajnokság küzdelmei. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatsűrítéssel, mobil értékesítőhely működtetésével és megerősített utaskoordinátori jelenléttel igyekszik zavartalanná tenni a város látogatóinak szórakozását – írja a BKK közleményében.

Június 11-én, péntek este Törökország-Olaszország csoportmérkőzéssel kezdődött az egy hónapos labdarúgó Európa-bajnokság. A jelentős futballeseményhez kapcsolódóan megnyílt a Városligeti Műjégpályánál a Szurkolói Zóna (Fan Zone), ahol egyszerre legfeljebb 11 ezer focirajongó és kikapcsolódásra vágyó nézheti a meccseket.

A helyszín 31 napon keresztül délelőtt 11 órakor nyit, és az aznapi utolsó mérkőzés után egy órával, szünnapon pedig 22 órakor zár. A Hősök teréhez közeli Városliget könnyen megközelíthető a közösségi közlekedés használatával, továbbá gyalog vagy kerékpárral közlekedve is. A Szurkolói Zónához nem tartozik gépjárműparkoló, ezért érdemes az autót otthon hagyni.

A BKK forgalmi intézkedések bevezetésével segíti a szurkolók eljutását. Az M1-es földalatti minden meccsnapon a késő esti időszakban nyújtott üzemidővel, a szokásosnál sűrűbben közlekedik. A csoportmérkőzéseket követő kieséses szakasz meccsnapjain – június 26-tól – hosszabbítás vagy tizenegyespárbaj esetén a földalatti ugyancsak a lefújáshoz igazodva jár.

A jegy- és bérletvásárlást a BKK a Szurkolói Zóna bejárata közelében is biztosítja: az Olof Palme sétányon BKK mobil értékesítési pont üzemel majd, amely meccsnapokon 15 és 23 óra között tart nyitva.

A BKK szorosan együttműködve partnereivel, az FKF Nonprofit Zrt.-vel és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal (FÖRI) fontosnak tartja, hogy az Európa-bajnokság ideje alatt is biztosítsa a Hősök tere, a Puskás Aréna, valamint a kiemelt helyszíneken a közösségi közlekedési megállók környezetének rendjét és tisztaságát, ennek köszönhetően pedig fokozza a kikapcsolódni vágyók komfort- és biztonságérzetét.

Tizenegy város, köztük Budapest ad otthont a június 11. és július 11. között rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságnak. A Puskás Arénában négy mérkőzést játszanak, június 15-én a Magyarország-Portugália, június 19-én a Magyarország-Franciaország, június 23-án a Portugália-Franciaország csoportmeccset, június 27-én pedig egy nyolcaddöntőt. A stadiont a legkönnyebben közösségi közlekedéssel, illetve gyalog lehet megközelíteni, a Puskás Aréna ugyanis a rendezvény ideje alatt nem biztosít parkolási lehetőséget, továbbá a létesítmény környezetében útlezárásokra kell számítani.

Ezek jelentős hatással lehetnek Kelet-Pest közlekedésére és az ott lakókra is. Ezért aki csak tudja, jó előre tervezze meg az utazását, fokozottan figyelje az utastájékoztatókat, s ha teheti, mérkőzésnapokon utazása során kerülje el a Hősök tere és a Puskás Aréna környékét, illetve a környező nyomvonalakat – eddig tart a közlemény.

Mire lehet számítani taxis szemmel? Nos, buli vagy bukás! Mire gondolok? Budapest jelentős része fel vagyon túrva, lezárások vannak melyeket a taxisok sajnos nap mint nap próbálnak elkerülni, vagyis most is lehetetlen a közlekedés. Az EB miatt további teljes területlezárásokra, forgalomkorlátozásokra és iszonyú tömegre kell számítani. A Puskás Aréna 68 ezer néző befogadására alkalmas és a magyar meccsekre minden jegy elkelt. Lesznek, akik nem értenek a figyelmeztetésből és a lehető legközelebbre próbálnak lopakodni, csakhogy nincs parkoló, a rendőri zárások miatt az aréna közelébe se lehet kerülni.

Taxival sem, ugyanis csak a zárás határáig mehetnek a sárga autók is. Bedugulnak az utak már a meccsek kezdete előtt. Ám a végén? A tömegközlekedés ekkora embertömeget képtelen elvezetni a helyszínről rövid idő alatt. A nézőnek két választása marad: tömegközlekedés vagy taxi. Az utóbbi jó, de a sárga szín és kockás matrica nem megkülönböztető jelzés, úgyhogy akinek nincs repülőtaxija, az araszolásra vagy helyben topira számíthat utassal, vagy a nélkül. A szurkolói zónánál talán jobb a helyzet, ezek megközelítése kevésbé problémás, szakaszosan érkezik a nézősereg és eredménytől függően, úgyis távozik. Persze nem józanul, úgyhogy mindenki kösse fel a gatyáját a szolgáltató szektorban is, mert ez az EB vagy buli vagy bukás lesz!

k.z.t./fotó: Facebook