Gyártás vagy múzeum?

 

 

Elkészült a lehetetlen, a Tesla Roadster, amely a műszaki leírás alapján 1,1 s alatt gyorsul 100 km/h sebességre. A prototípuból azonban nem lesz sorozatgyártás, ehelyett az autó a Los Angeles.i Petersen Automotive múzeumban landolt.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az új Tesla Roadster nagyon gyors autó lesz. A 2017 végén meglepetés szerűen előrántott prototípusnak tavaly kellett volna gyártásba menni, de a Tesla átgondolta a fontossági sorrendet. Bár a 200-250 ezer dollár között kóstáló autó viszonylag kis darabszámban is szép profitot termelhet, úgy gondolták fontosabb a Model Y-ra, a Cybertruckra és az új gyárakra koncentrálni, mielőtt elkezdik gyártani a sportautót.

A prototípus most kiállításra került a Los Angeles-i Petersen Automotive múzeumban, ahol a mellé biggyesztett kis tábla elárul egy újdonságot. Az alap verzióra már a premieren 2,1, a drágább variánsra pedig 1,9 másodperces gyorsulást ígért a gyártó, de később Elon Musk azt is elárulta, hogy lesz egy SpaceX csomag is. Ez a variáns valamiféle sűrített gázzal keresztezett őrültséggel pár másodpercig lebegni is tud. Most kiderült, hogy a SpaceX csomaggal szerelt változat gyorsulása nulláról százra 1,1 másodperc.

Most egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy ez igazából 60 mérföld óránként, ami igazából csak 97 km/h, illetve, hogy ez biztos az amerikai normák szerinti rollouttal, azaz nem álló kerekekkel van mérve. Ám ha ez az 1,1 végül 1,4 vagy 1,5 akkor is őrület. Sőt, az sem biztos, hogy legális, biztonságos, tanácsos így gyorsulni. És nyilván ehhez majd olyan gumi kell, meg zárt pálya.

A szélesebb társadalomban a villanyautókról van egy olyan általános kép, hogy 100 kilométereként órákat kell tölteni őket, meg egyébként is lassú, csúnya dodzsemek, amiktől csak a sötétzöldek hiszik magukat környezettudatosnak.

Persze ez az utóbbi években már sokat finomodott, és minél több gyártó ad ki hagyományosnak kinéző, elfogadható műszaki paraméterekkel bíró villanyautót, annál gyorsabban változik a kép – írja a villanyautosok.hu.

 

De van valami félelmetesen pimasz abban a hatalmas középső ujjban, amit egy – elvileg  akár 1000 kilométeres hatótávú, 1,1 másodperc alatt gyorsuló, eszméletlenül dögös roadster mutat be a belsőégésű motorral szerelt őseinek.

Szükség van erre is. Ráadásul Elon Musk azt ígéri, a gyártásba küldött változat még szebb lesz – derül ki a tudósításból.

Cash/fotó: Twitter