Manipulálta a menetíró készüléket

 

 

Szabolcs megyei motoros rendőrök terelték ki 2021. május 5-én délután az M3-as autópályáról azt a teherautósofőrt, aki hivatalosan éppen pihenőidőt tartott – írja hírei között a police.hu.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának munkatársai 2021. május 5-én 15 óra körül az M3-as autópálya Kálmánházi pihenőhelyére tereltek ki, és ellenőriztek egy nemzetközi árufuvarozást végző tehergépkocsit és a lengyel állampolgárságú járművezetőt. A rendőrök a menetíró készülék ellenőrzésekor szabálytalanságot tapasztaltak.

Pihenőidőt regisztrált, holott a jármű néhány perccel korábban még mozgásban volt. A járművezető az egyenruhások kérdésére elismerte, hogy egy speciális eszköz segítségével manipulálta a tachográf készülék adatait, hogy így kerülje ki, a vezetési- és pihenőidő betartására vonatkozó szabályokat. Az elkövetett szabályszegés miatt a rendőrök 800.000 forint közigazgatási bírságot szabtak ki.

A rendőrség felhívja az árufuvarozók figyelmét, hogy az előírt vezetési- és pihenőidő be nem tartása rendkívül balesetveszélyes, hiszen a túlvezetés fáradságot idézhet elő, ami végzetes következményekkel járhat. Fáradtan az agyműködés lelassul, csökken a koncentrációképesség, a reakcióidő viszont megnő. Ne kockáztassák sem a saját, sem pedig mások életét vagy testi épségét – olvasható a magyar rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: police.hu