Azért ez a már több mint egy éve tartó vírus-dolog majdnem agyonvágta a szakmát! De szerencsére csak majdnem. Alkalmazkodnunk kellett a korlátozásokhoz, el kellett fogadnunk, hogy jövedelmünk megcsappant. Bizonyos esetekben az eddiginek a felére, vagy még kevesebbre. Költségeink azonban valahogy nem nagyon akartak csökkenni. Felértékelődött a címben feltett kérdés: Van tartalékod?

 

Egyes pénzügyi szakkönyvek szerint minimálisan annyi tartalék „vagyont” kell felhalmoznunk, amely legalább hat hónapi biztos megélhetést tesz lehetővé állásunk elvesztése, betegség, vagy bármely egyéb ok esetén. Mondhatnánk, hogy a taxis egyéni vállalkozó nem vesztheti el az állását, pedig láttuk, hogy dehogynem! Százak hagyták abba a taxizást, és próbáltak más tevékenységbe kezdeni.

Hat havi megélhetés. Hogyan becsüljük meg, hogy mennyi az? A javaslat szerint egyszerű. Egy hónapig írjunk fel minden családi költést, bevásárlásokat (beleértve a hiteltörlesztéseket, közüzemi díjakat), valamint azt a vállalkozási kiadást, ami akkor is felmerül, ha nem keresünk pénzt. Bőven van ám ilyen! Drosztdíj, kamarai díj, gépjárműadó, biztosítások, stb. Mostanában a helyzetre való tekintettel a társasági tagdíjból elérhető némi kedvezmény, de valamennyit azért oda is fizetni kell. Ezeket a tételeket arányosítsuk egy hónapra. Na, most ha megvan, ha mindent mindennel összeadtunk, akkor szorozzuk meg hattal. Ez a mi féléves költségünk. Bár én személy szerint még megfejelném legalább húsz százalékkal, mert általában az ilyen egyébként is nehéz helyzetekben szoktak keletkezni a rendkívüli kiadások.

Kiszámoltad? Meglepődtél? Nem csoda. A vállalkozók hajlamosak összemosni a vállalkozás bevételét a saját célra fordítható résszel. A legtöbben nem is tudjuk, mennyi a tényleges jövedelmünk. Megkerestük, elköltöttük. Vélhetően többet, mint amennyit megengedhetünk magunknak…

Éltél a hitelmoratórium lehetőségével? Bár érezheted úgy, hogy most egy kicsit könnyebb, voltaképpen még jobban eladósodtál. A bank nem jótékonysági szervezet, a moratórium alatt felhalmozott kamatokat is behajtja majd!

Nem mondhatjuk, hogy manapság a taxizásból nem lehet megélni. Lehet. Dacára a rengeteg költséges előírásnak, szabálynak, fuvarszám-csökkenésnek. De azért még csörögnek a telefonok, pittyegnek az applikációs rendelések, beülnek a droszton, és időnként még leintés is akad. Mindazonáltal soha nem volt ennél aktuálisabb a tanács: „Várd a legjobbat, de készülj a legrosszabbra!”

Térképezzük tehát fel igényeinket, – talán kissé vissza is vehetünk belőle -, aztán képezzünk ennek megfelelő tartalékot. Kollégákat megkérdeztem, szerintük mennyi lenne ez a hat havi megélhetési összeg. Egymilliótól négymillióig terjedtek a becslések…

-oli-