A közelmúltban ismét előfordult – ha nem is nagy számban – hogy fizetési felszólításokat kaptak néhányan, ügyvédtől, ügyvédi irodától. A felszólítások sima postai küldeményként érkeztek, és legtöbbször már régen elévült tartozásokra vonatkoztak. Az ilyen leveleket általában nyugodt szívvel figyelmen kívül lehet hagyni.

 

Nem úgy a közjegyző által hivatalos küldeményként érkezett fizetési meghagyást! Ezekkel minden esetben foglalkozni kell!

Fizetési meghagyást nem csak cégek és szolgáltatók, hanem bárki kezdeményezhet, akinek tartoznak. Elmaradt számlák, vissza nem fizetett kölcsönök, vagy akár károkozás is lehet a fizetési meghagyás tárgya. Az összeg sem mindegy: hárommillió forintos tartozás alatt kizárólag ez az eljárás alkalmazható, az ennél magasabb összeg esetén lehet csak közvetlenül a bírósághoz fordulni.

Fizetési meghagyást a hitelező kezdeményezésére a közjegyző bocsát ki, tértivevényes hivatalos levélben. Ha nem értünk egyet a fizetési meghagyásban foglaltakkal, ellentmondást kell benyújtanunk. Mégpedig a levélben megadott határidőn – 15 naptári napon – belül. Ennek hiányában, a fizetési meghagyás jogerőssé válik, a tartozás pedig végrehajthatóvá.

Ugyanez történik akkor is, ha a második kézbesítési kísérletet követő 5 napon belül nem vesszük át a küldeményt.

 Ellentmondásunkban nem kell indokolni, vagy bizonyítani semmit. Ha a hitelező továbbra is fenntartja igényét, azt bírósági eljárásban érvényesítheti. Persze ha a követelés jogos, akkor legjobb, ha gyorsan fizetünk…

-oli-