Szonda sztorik

 

Se szeri, se száma azoknak a városi legendáknak, amelyek arról szólnak, miként lehet átverni az alkoholjelző szondát, illetve ha ez mégsem sikerül, milyen történetekkel lehet „beetetni” a járőröket. Alább magyar és orosz legendákról rántják le a leplet az illetékesek.

Napjainkban már nem használják az üvegcsöves, légbefúvásos alkohol szondát. Évtizedeken keresztül minden járőr alapfelszerelései közé tartozott. Le kellett törni a végeit és nagy tüdőből át kellett rajta fújni a levegőt. A szonda közepén olyan reagens anyag lett elhelyezve, amely az alkoholfogyasztás szervezetre gyakorolt hatásának mértékében színeződött el.

Akinél ezt tapasztalták, azt vitték vérvételre, amely a pontos értékeket is kimutatta. Az öreg rókák néhány feles és sör után már mesélték is hogyan kell trükkösen megfújni a szondát, hogy az ne jelezzen, illetve mit kell enni ahhoz, hogy eredménytelen legyen az ellenőrzés. A legriasztóbb a ruszli fogyasztása volt, ami mérhetetlenül büdös hagymás, ecetes lében ázó halacskaként ontották a szagukat, elnyomva az alkoholét.

Persze, ha egyszer fújni kellett, akkor ez sem jelentett feloldozást, jött a vérvétel. Voltak, akik mentolos cukorkát, negrót szopogattak, míg mások kefirre, joghurtra vagy aludttejre esküdtek. Az egyik kedvenc történet a konyakos meggyel kapcsolatos. Tudvalevő, hogy ennek a bonbon töltelékének valóban van némi alkoholra emlékeztető íze. Csakhogy az aroma és nem alkohol. Egyszer kísérletként megmérték, 15 kg konyakos meggyet kellene ahhoz megenni, hogy a szonda bármit is jelezzen…

Viszont az valójában előfordult, hogy érett őszibarack vagy savanyú káposzta után a légbefúvásos eszközök alkohol jelenlétét mutatták. A sofőr esküdött, hogy nem ivott. Végül a vérvétel tisztázta, ugyanis csak a lélegzetében jelent meg az erjedés, a vérébe nem szívódott fel, úgyhogy az érett, erjedésre hajlamos gyümölcsökkel csínján, mert a laborvizsgálat időt vehet el a vétlen sofőr életéből.

Az orosz közlekedési rendőrök is úgy döntöttek, egy kísérlet segítségével tiszta vizet – pontosabban alkoholmentes sört, kefirt, erjesztett kvaszt és Coca Colát – öntenek a pohárba. Így akartak eloszlatni néhány mítoszt azzal kapcsolatban, hogy az alkoholszonda melyik italt mutatja ki, és melyiket nem.

Az oroszországi közúti ellenőrzések során is az autósok tömegesen hivatkoztak arra, hogy csak üdítőitalokat fogyasztották vezetés előtt, ám ezeknek van olyan hatása a szervezetre, melyet az alkoholszonda úgy mutat ki, mintha tömény alkoholt fogyasztottak volna – írja az autonews.ru orosz autós szakportál.

A kísérlethez a szervezők tehát kefirt, Coca-Colát és zéró jelzésű alkoholmentes sört vásároltak, valamint fermentált kvaszt, vagyis erjesztett gabonaitalt, ami Oroszországban nemzeti italnak számít.

A mérést egy olyan szondával végezték, amely képes kimutatni a legalacsonyabb szintű etanol-tartalmat is a kilélegzett levegőben.

A teszt megkezdése előtt az önkénteseket alkoholszondával tesztelték, megerősítve színtiszta józanságukat.

Ezt követően a tesztalanyok mindegyike 300-500 millilitert ivott az ellenőrök által meghatározott italból, majd 15 perc elteltével alkoholtesztnek vetették alá őket. Az egész folyamatot közlekedési rendőrök felügyelték.

Az eredmény egyértelmű volt. Valamennyi résztvevő meggyőződhetett arról, hogy a listán szereplő italok egyikének elfogyasztása után sem volt kimutatható a megengedettnél magasabb etanoltartalom a kísérleti alanyok leheletében.

„Remélhetőleg a kísérlettel eloszlattuk az autósok körében terjedő alkoholszonda-mítoszokat, illetve, elejét vettük az ezzel kapcsolatos gyakori vitáknak” – mondta a rendőrség képviselője.

Jelenleg Oroszországban a 0,16 mg/l a vér megengedett alkoholszintje vezetés közben. Mielőtt azonban a sofőrnek bele kellene fújnia az alkoholszondába, vagy vérvételre köteleznék, a közlekedési rendőrök először egy „tapasztalati kontrollt” végeznek, felmérik az autós viselkedését, reakcióit. Általában csak azokat szondáztatják, akiknél nyilvánvalóak a részegség jelei: a szájból áradó alkoholszag, a bizonytalan testtartás, beszédzavar. Az ittas vezetőt 30 ezer rubelre (kb. 120 ezer forintra) bírságolják, és másfél-két évre bevonják a jogosítványát – ismerteti a kísérletet az autoszektor.hu.

Húsvét hétfőn a magyar rendőrség nem az ittas vezetésre koncentrál, a biztonsági öv használatára figyel, de egyik nem zárja ki a másikat. Az ittas vezető jogosítványát a helyszínen bevonják, s hogy milyen összegű bírságra számíthat, az már az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és minőségétől függ. Emellé gyűjtheti a sofőr a büntető pontjait, amiből, ha 18 összejön, automatikusan ugrik a jogsi. Ennyit nem ér egy feles vagy egy dobozos sör sem!

k.z.t./fotó: Rendőrség