A 2020. adóévről 2021. május 20-áig kell benyújtani a személyi jövedelemadó (szja) bevallást és megfizetni az adót. A 2020. évről szóló szja-bevallási nyomtatvány (2053) és a kitöltési útmutató már elérhető a NAV honlapján (www.nav.gov.hu ).

A NAV a munkáltatók, kifizetők által benyújtott adatszolgáltatások alapján 2021-ben is készít adóbevallási tervezetet. Katás egyéni vállalkozóknak is lehet ilyen bevallása, ha például táppénzt kapott, vagy keresetkiesést a biztosítótól. Aki az adóbevallási tervezet átvizsgálta és adataival egyetért, nincs tennivalója, ez esetben a NAV által elkészített adóbevallási tervezet 2021. május 20-án automatikusan érvényes bevallássá válik.

Azok az egyéni vállalkozók, akik nem a kata szerint adóznak, a vállalkozási adataikkal egészítik ki a tervezetet, és utána hagyják jóvá. Szintén az szja bevalláson kell feltüntetni az ingatlan eladásból, bérbeadásból származó jövedelmet.

Az adóbevallási tervezet 2021. március 15-étől megtekinthető, az eszja.nav.gov.hu   oldalon, ügyfélkapus azonosítás után.

Az adóbevallás elkészítéséhez, illetve a bevallási tervezet jóváhagyásához a kifizetők és munkáltatók által kiállított összesített igazolást legkésőbb 2021. február 15-éig mindenkinek meg kellett kapnia. Az igazolásokat és a kitöltéshez felhasznált bizonylatot nem kell a bevalláshoz csatolni, de a bevallással együtt 2026. december 31-éig meg kell őrizni.

                                                                                                                                        -oli-