Az alábbi levélváltás sokak kérdésére választ ad. A jogszabályok behatárolják a bankok és az azok felügyeletét ellátó MNB lehetőségeit. A módosításra pedig nincs esély. A jogorvoslatot kérő kolléga nevét szerkesztőségünk csak a kezdőbetűvel szerepelteti. Köszönjük, hogy megoszthattuk olvasóinkkal.

                                                                                                                 

Címzett: MNB Ügyfélszolgálat ;
Másolatot kap:
Tárgy: Jogorvoslat kérése gépjármű kötelező biztositással kapcsolatban.

 Tisztelt Cim!

Alulírott R. Tamás, hivatkozva a tárgyban leírtakban, kérem állásfoglalásukat és nem utolsósorban segítségüket, sok sorstársam nevében is, habár e levél megírására mástól felhatalmazást nem kaptam.

Nyugdíj mellett kisvállalkozóként személytaxis kisvállalkozóként dolgozom. A kialakult pandémiás helyzet miatt a munkámra megcsappant az igény. A második hullám kitörése után már egyáltalán nem volt értelme beülni az autóba, a fuvarigény megszűnése miatt. (Volt olyan nap, hogy 8 óra kint tartózkodás alatt egy darab fuvart  tudtam csinálni…!) Így november óta itthon vagyok és a gépkocsimat néha bevásárlásra tudom használni. Méltánytalannak és igazságtalannak tarom, hogy a biztosító, akivel szerződésben állok, nem veszi figyelembe a pandémiás helyzetet és úgy mintha normál körülmények között lennénk, háromszoros (!) taxiknak megállapított díjat számít fel kötelező biztosítás gyanánt! Vállalkozásomat nem kívánom megszüntetni, de addig is, amíg nem áll vissza az élet,  segítséget kérek Önöktől, az arányos teherviselés megállapításában, a kötelező biztosítás megfelelő mértékű csökkentésében!

Várom mielőbbi válaszukat,

Tisztelettel: R. Tamás

 

 

 

Feladó: MNB Ügyfélszolgálat<ugyfelszolgalat@mnb.hu>

Címzett: R. Tamás

Elküldve: 2021. március 19. 12:37

Tárgy : 132121/2021 – Tájékoztatás

 

ÜGYFÉLKAPCSOLATI INFORMÁCIÓS KÖZPONT

 

Iktatószám: 132121-2/2021

 

Tisztelt R. Tamás!

A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) érkezett megkeresésére az alábbiakról tájékoztatjuk.

Levele szerint járművével személyszállítási tevékenységet végez (taxizik). A koronavírus járvány miatt utasforgalma gyakorlatilag megszűnt. Járműve kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díja taxizási tevékenysége alapján került megállapításra. A kgfb szerződését kezelő biztosító társaság a járvány hatásait nem veszi figyelembe, a díjat nem változtatja meg. A díj csökkentése érdekében az MNB segítségét kéri.

Tájékoztatjuk, hogy a biztosító a díjat minden egyedi szerződés vonatkozásában a meghirdetett – a biztosítási időszak, illetve tartam kezdőnapján alkalmazandó – díjtarifa alapján alakítja ki és azt – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – az adott biztosítási időszak alatt nem változtathatja meg.

Megértjük az Ön által leírt élethelyzetét, azonban tájékoztatjuk, hogy az MNB nem rendelkezik olyan hatáskörrel, amely alapján méltányosságot tud gyakorolni, vagy a pénzügyi intézményektől ilyen intézkedést tud kikényszeríteni.

Amennyiben álláspontja szerint a jogszabályban foglaltak nem megfelelőek a koronavírusjárvány miatt kialakult helyzet kezelésére, úgy jogszabály-módosítására irányuló esetleges javaslatával a pénzügyi tárgyú jogszabályok előkészítéséért felelős Pénzügyminisztériumhoz fordulhat. A Pénzügyminisztériumot az alábbi elérhetőségeken tudja megkeresni: Pénzügyminisztérium Ügyfélkapcsolati Információs Iroda, 1051 Budapest, József nádor tér 2-4., telefon: +36-1-795-5010, e-mail: ugyfelszolgalat@pm.gov.hu

Bízunk benne, hogy a tájékoztatással segítségére lehettünk.

Üdvözlettel:

                                                                            MNB Ügyfélkapcsolati Információs Központ