Április 1-től vége a szankciómentes időszaknak.

A NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adózók nem, vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot számláikról. Április elsejétől viszont vége a szankciómentes időszaknak!

Idén január 4-től változtak a kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok: már nem csak a belföldi adószámos számlákról, hanem minden számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. Igen, a magánszemélyek részére kibocsátott számlákról is. Adatvédelmi szempontból a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal sem látja.

Így a nem áfaalany belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, szervezet, a más tagállami vagy harmadik országbeli áfaalany részére akár számlázó programmal akár kézi úton kibocsátott számlák adatait is kötelező lesz beküldeni a NAV-hoz. Itt jegyzem meg, hogy nem igaz az a taxis csatornákon terjedő hír, hogy a továbbiakban már nem lehet kézi számlákat kibocsátani; lehet, csak mindenről adatot kell szolgáltatni.

Az eddigi szankciómentességet egyebek mellett az is indokolja, hogy a COVID-19 járvány miatti korlátozások akadályozhatták az adózókat az új szabályokra való felkészülésben.

Akik még kézi számlatömböt használnak, gondolják meg, nem érdemes-e áttérni a gépi számlázásra, ami nagyban megkönnyíti az adatszolgáltatást (hiszen az adat a számla kibocsátásának pillanatában eljut a NAV-hoz, utólag már nem kell vele foglalkozni). Igaz, hogy némelyik utas még ragaszkodik ahhoz, hogy ha számlát kér, akkor kapjon a kezébe egy cédulát, de ez is megoldható a számlázó programokhoz csatlakoztatható – ma már egyre elfogadhatóbb áru – mobil nyomtatók segítségével. (Még egy kütyü! – sóhajtasz fel, és valahol igazad van…).

A számlakibocsátó adóalanyok közül azok, akiknek eddig nem kellett (vagy nem tudták, hogy kellett) online számlaadat-szolgáltatást teljesíteniük, akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerben.

A regisztráció a https://onlineszamla.nav.gov.hu weboldalon végezhető el.

 

– oli –