Kevesebb készpénz, egyszerűbb ügyintézés

A sárga csekk elavult, költséges és macerás is, bár sokak számára még „program” a feladásuk, de biztosan ők is örülnek, ha megszabadulnak tőle. Az un. fizetési kérelem kiválthatná ezt, miközben nagyságrenddel kevesebb készpénz lenne közforgalomban.

Elképzelhetetlenül nagy mennyiségű készpénz van a lakosság birtokában Magyarországon. 12%, 73%, 200% – ennyivel nőtt éves, ötéves és tízéves összevetésben a forgalomban lévő bankjegyek száma. Az MNB hivatalos adatai szerint július végén ugyanis már megközelítette a 7 ezer milliárd forintos szintet, ami egyrészt történelmi rekordot, GDP-arányosan körülbelül 15 százalékos arányt, nemzetközi összevetésben pedig nagyon magas szintet jelent. Bár az elektronikus pénzforgalom, így a bankkártyás fizetések növekedése töretlenül bővül évek óta, ugyanezt teszi a forgalomban lévő készpénz is.

Ebben a versenyfutásban fordulópontot jelenthet a március óta már elérhető azonnali fizetési rendszer, valamint az azonnali fizetési rendszer keretein belül megvalósuló fizetési kérelem várható elterjedése is. A fizetési kérelem elektronikus megoldás, ezáltal egyszerű, kényelmes és gyors, ráadásul megtakarítást jelent, mivel a készpénz fenntartása állami szinten óriási kiadást jelent.

A fizetési kérelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a pénzét szeretné, egy üzenetet küld a fizető félnek arról, hogy mekkora összeget vár tőle. Amennyiben a fizető fél szerint megfelelő, akkor egyetlen jóváhagyással kifizetheti ezt. Például egy háztartásnak az áramszolgáltató küld egy értesítést az áramfogyasztás összegéről. Amennyiben a lakástulajdonos szerint az rendben, akkor „rábólinthat” a tranzakcióra, azaz jóváhagyja, azonnal meg is történik a kifizetés. Természetesen fontos, hogy a jóváhagyás előtt alaposan ellenőrizze, hogy pontosan kitől és milyen összegben érkezett a kérelem.

A fizetési kérelem esetében a tranzakcióról szóló bizonylat sem vész el, hiszen elektronikusan tárolódik.

Lényeges, hogy a fizetési kérelem a rivális csekkhez hasonlóan sokáig, maximum 60 napig érvényes. Tehát, nem kell azonnal rendezni a „tartozást”, amikor megérkezik a kérelem. Ugyanúgy, ahogy a csekk megérkezésekor sem megy mindenki azonnal a postára.

A fizetési kérelem komoly lehetőséget jelent a készpénz visszaszorításában, ha valamennyi nagy lakossági banknál elérhető lesz és a különböző szolgáltatók, például áram- és gázszolgáltatók mindennapos gyakorlatában is megjelenik. Mégpedig azért, mert a hivatalos, 2018-as KSH-adatok szerint a magyar háztartások egy főre jutó kiadásainak átlagosan közel 20 százalékát fedik a lakásfenntartásra és háztartási energiára fordított költségek. Az egyszemélyes háztartásoknál 34 százalékos, a nyugdíjasok esetében 25 százalékos, a gyermekes családoknál pedig 14 százalékos ugyanez a mutató.

Szükség is van az átállásra, legalábbis a magyar jegybank korábbi felmérése szerint, a megkérdezettek közel 70 százaléka azt mondta, hogy a háztartás legalább egy közüzemi számláját készpénzzel egyenlíti ki, és mindössze 29 százalékos volt azok aránya, akik kizárólag készpénzmentes módon rendezik a rezsiköltségeiket.

A koronavírus megjelenése felgyorsította azon applikációk megjelenését, amelyekkel érintés nélkül lehet bankkártyával fizetni az üzletekben, de egyéb tranzakciók is rendezhetők akár okostelefonról is. Talán kevesebben figyeltek föl arra a nem elhanyagolható különbségre, miszerint a kártyáról történő fizetés ingyenes, míg a bankszámláról történő elektronikus utalásnak létezik minimális költsége, amit a bank levon. Sok kicsi, sokra megy!

Cash/fotó: Google