A helyi iparűzési adót, ill. adóelőleget két részletben kell fizetni. Az első félévre vonatkozóan március 16-ig, a második félévit szeptember 15-ig. A március 16-i határidő közeledtével egyre többen kérdezik, hogy valóban csak a felét kell-e befizetni, vagy ez csak kérelemre megy?

Bontsuk ketté a kérdést:

  • Azok a katás vállalkozók, akik az iparűzési adó tekintetében a tételes adó fizetését választották (ebben az összefüggésben ez a fix évi 50 ezer forintos adót jelenti), automatikusan megkapták a felezést. Folyószámlájukat megtekintve láthatják, hogy mind a március 16-i, mind a szeptember 15- dátumra csak 12.500-12.500 forint előírás van feltüntetve.
  • Azok a katás, és egyéb vállalkozók, akik bevételarányos iparűzési adó fizetést választottak, az előleg tekintetében elektronikus úton nyilatkozhattak a felezésről február 25-ig. Amennyiben ezt a határidőt elmulasztották, a ténylegesen előírt adóelőleget kell fizetniük. Bár látszólag így rosszabbul jártak, ez a ráfizetés csak időleges. A tényleges elszámoláskor ők is az 50%-os iparűzési adót fizetik.

Ez utóbbiról a Kormány közzétett egy információt, ebből idézek:

„…az elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, az egyszázalékos iparűzési adómérték alkalmazásához nem. Erre az évre minden érintett automatikusan, az adóelőleg-nyilatkozat megtételétől függetlenül a felére csökkentett, legfeljebb egyszázalékos mértékű adót fogja megfizetni 2022. május 31-én.”

                                                                            – oli –