Idehaza az oltási listán sem szerepelnek

 A szlovák Egészségügyi Minisztérium közölte, hétvégétől  az élelmiszerüzletek eladói, a taxisok, buszsofőrök és ellenőrök, illetve a légi utaskísérők is megkaphatják, a tanárokhoz hasonlóan, az AstraZeneca vakcináját – írja a Paraméter híroldalán.

Az eladóknál azokról van szó, akik a kiskereskedelemben dolgoznak, vagy olyan szolgáltatást nyújtanak, amely az ország működéséhez szükséges, amelyek üzemeltetése a járvány idején is elengedhetetlen. Csak azokat oltják, akik munkájuk közben közvetlenül érintkeznek az emberekkel.

A tartalékokként jelentkezők csoportját kibővítették a bölcsődék és az óvodák, a gyermekgondozási intézmények dolgozóival. Korábban ők nem szerepeltek a listán. A minisztérium péntek este Facebook oldalán tette közzé a megváltozott oltási listát.

Denník N hírlap szerint: azért sorolták a pedagógusok mellé az eladókat és a taxisokat, mert az AstraZeneca vakcinájából több van, mint  ahány pedagógus jelentkezett. Eperjes megyében például 1500 oltóanyaggal számoltak, de csak 240 tanár választotta ezt a vakcinát.

Az oltásra a korona.gov.sk weboldalon át regisztrálhatnak felsorolt kategóriákban dolgozó 18-55 év közöttiek, ott található meg a besorolás pontos kritériuma is. Az oltóközpontban fel kell mutatni a munkáltatói igazolást.

Szlovákiában a taxisokat is nevesítették az oltólistán, és hétfőtől oltják őket. Idehaza egyelőre erről szó sincs, pedig akik még most is fuvaroznak, fokozott veszélynek vannak kitéve. Egy-egy szúrit ők is megérdemelnének.

Cash/fotó: Denník