A használt autókért kapott kreditet kerékpárra, rollerre, taxira költhetik

A britekre jellemző módszert választott a szigetországi Coventry város vezetése: háromezer fontot kaphatnak azok, akik leadják régi kocsijukat. A krediteket alternatív közlekedési eszközökre költhetik: például biciklire, elektromos rollerre, tömegközlekedésre vagy taxira – olvasható a Time magazinban.

Az új brit zöld fejlesztési terv értelmében 3000 fontot, azaz nagyjából 1,2 millió forintot kaphatnak azok, akik hajlandóak megválni régi, környezetszennyező gépjárművüktől, írja a Times.

A programot először Coventry városban tesztelik két évig, és ha sikeres, az egész országra kiterjesztik.

Olyan gépjárművekért fizetnek, amik dízel erőforrás esetén 2016, benzines hajtású esetén pedig 2006 előttiek.

Azok, akik részt vesznek a programban, leadott gépjárműtől függően 1500 és 3000 font közötti összeget kapnak, amit kerékpárra, elektromos rollerre, tömegközlekedési eszközön történő utazásra vagy éppen taxizásra költhetnek.

2014 és 2019 között 11 százalékkal emelkedett a gépjárművel megtett távolság Nagy-Britanniában. Az intézkedéstől azt várják, hogy egyre több ember vált környezetkímélőbb közlekedési módokra.

Hazánkban sem ártana egy ilyen globális váltás a környezetkímélés és károsanyag-kibocsájtás jegyében, amikor a hazai gépjárművek átlag életkora 14,4 év. Jelentős számú dízel és benzin üzemanyaggal hajtott autójától válna meg jelenlegi tulajdonosa, főleg, ha a cserét még némi kedvezménnyel vagy autóhitel konstrukcióval támogatná meg a kormány. A taxisok is örülnének, ha a kapott krediteket például náluk költenék el a járműveiktől megválni kívánók.

Cash/fotó: Google