Cserélik a Hyundai akkumulátorokat Dél-Koreában

Tűzveszélyesnek ítéltek meg Dél-Koreában egy elektromos és hibrid autóba szerelt akkumulátor családot, ezért a Hyundai vezetősége úgy döntött: 77 ezer gépjárművét hívja vissza kontrollra és cserére. Tavaly a világon 17 tűzesetben volt érintett elektromos vagy hibrid jármű.

Az elmúlt fél évben számos kigyulladó elektromos Hyundai Kona modellről számolt be a média. A Hyundai vezetői döntöttek: először csak Dél-Koreára vonatkozó, később az egész világra kiterjesztett, összesen 77.000 autót érintő visszahívásról. Bár a jelek az első perctől az LG Energy Solution (korábban LG Chem) által gyártott akkumulátor-cellákra utaltak, ennek bizonyításáról csak a múlt héten jelentek meg hírek a dél-koreai sajtóban, a hivatalos információt pedig későbbre ígérik.

Világszerte összesen 17 tűzeset került nyilvánosságra, amelyből 15 Dél-Koreában, egy kanadában, egy pedig Ausztriában történt. A Konát LG és SKI akkumulátorokkal egyaránt gyártották, de SKI-akkus autó kigyulladásáról nem tudunk. A gyártó egy szoftverfrissítést telepített a visszahíváson átesett autókra, a legutolsó kigyulladó autó azonban már átesett a frissítésen, ezt követően sürgette meg Dél-Korea illetékes minisztériuma az eseményeket.

Az Electrec – a helyi sajtó értesüléseire hivatkozva – beszámolt arról, hogy cserélni fogják a problémás akkumulátorokat, a cikkükben azonban több meglepő részlet található. Először is annak ellenére, hogy Dél-Koreában csak kb. 25.000 Konát hívtak vissza szoftverfrissítésre, most ennél jóval több jármű akkucsere miatti visszahívásáról számolt be a lap. Az Electrek adatai szerint mintegy 21.000 Ioniq és 32.854 Kona elektromos személyautó, valamint 236 busz lesz érintett a legújabb visszahívásban. Az adatokat alátámaszthatja, hogy a minap egy elektromos Hyundai busz is lángra kapott Dél-Koreában. Mivel először a busz teteje kezdett lángolni, jó esély van arra, hogy ezúttal is az akkumulátor lehetett a tűz kiindulópontja. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a busz átvizsgálásról tartott a garázsba, ezért utasok nem, csak a vezető tartózkodott rajta, akinek sikerült idejében kiszállni.

Az Electrek információi szerint csak Dél-Koreában meghaladhatják az 1,8 milliárd dollárt a visszahívás költségei, ez azonban túlzónak tűnik, mert így az egy járműre jutó költség közel 10 millió forint lenne, még akkor is, ha az érintett 236 db busz 128-256 kWh akkukapacitását is figyelembe vesszük. Reálisabb lehet a korábbi becslés, amelyben a 77.000 Kona esetében 540 millió dolláros költséggel számoltak, amely autónként kb. 2,1 millió forintot tesz ki.

A hírek egyelőre csak a Hyundai hazai piacán eladott járművekről szólnak, így nem tudjuk, hogy az egész világra ki fogják-e terjeszteni a visszahívást. Tény, hogy Dél-Koreában jóval magasabb a tűzesetek aránya, 15 autó égett ki 25.000-ből, míg a világ többi részén csak két eset fordult elő 52.000 példány közül. Elképzelhető, hogy a hazai piacon magasabb az LG-cellákkal szerelt autók aránya.

A dél-koreai sajtó a mai napra várja a Hyundai és az LG energy Solution hivatalos megerősítését, amennyiben ez megérkezik, frissítjük a hírt.

A közös akkumulátor-beszállító miatt ugyanezek a hibás cellák okozhatták a GM által gyártott Chevrolet Bolt és Opel Ampera-e modellek kigyulladását. A GM esetében szintén körülbelül 70.000 autó érintett, és eddig világszerte 5 tűz került nyilvánosságra. A GM ideiglenesen szintén szoftverfrissítéssel kezelte a problémát, azonban az amerikai cég bevállalta az autók hatótávjának kb. 5%-os csökkentését azáltal, hogy az autók akkumulátorának használható kapacitását a korábbi nettó érték 95%-ra csökkentette. A Hyundai ezzel szemben egy kb. 10 perces tesztet épített be, amelyet 90% körüli töltöttségnél futtat le az autó, de a maximális elérhető kapacitást nem változtatták – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Cash/fotó: Hyundai